Binnenland

Advocate Badr Hari: ‘Media, stoppen met publiceren’

16-10-2013 13:33

De advocate van kickbokser Badr Hari, Bénédicte Ficq, heeft woensdag een oproep gedaan aan de media om niet (meer) uit het strafdossier te publiceren. Steeds meer media blijken over de stukken te beschikken.

Enkele weken geleden wijdde tv-programma Brandpunt Reporter een uitzending aan de strafzaak rond Hari, waarbij bleek dat de tv-makers het complete dossier in hun bezit hadden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na die uitzending de rijksrecherche opdracht gegeven te onderzoeken of de stukken zijn gelekt door politie of OM.

Ficq vraagt journalisten niet meer te publiceren op basis van het dossier zolang de zaak onder de rechter is.

“Er zitten ook stukken bij die niet aan de zaak zijn gerelateerd. Die bevatten uitsluitend informatie over de persoonlijke levenssfeer van mijn cliënt, zijn vriendin Estelle, haar kinderen en zijn familie. Het publiceren van deze informatie kan geen enkel maatschappelijk doel dienen en schaadt zijn privacy zeer.”

De advocate vindt eigenlijk dat het OM de oproep had moeten doen. Dat justitie passief blijft, stoort haar.

Een woordvoerder van het OM zegt dat zo’n oproep “vermoedelijk aan dovemansoren is gericht” en dus geen zin heeft.

“Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Natuurlijk willen wij niet dat er uit gepubliceerd wordt.”

Het OM heeft de rijksrecherche gemeld dat niet alleen Brandpunt Reporter dossierstukken heeft, maar ook andere media. “Het lijkt wijdverspreid te zijn”, aldus de woordvoerder. “Wij balen er stevig van dat het hele dossier op straat ligt.”

Het proces tegen Hari is vorige week verdaagd en zal worden hervat als het onderzoek van de rijksrecherche is afgerond.

De rechtbank heeft de feiten uit het dossier inmiddels met Hari doorgenomen.

Justitie verdenkt de vechtsporter van een reeks geweldsdelicten, waaronder een poging tot doodslag tijdens dancefestijn Sensation in de Amsterdam ArenA, in juli vorig jaar.

Anp