Politiek

Organisatie bevestigt mandaat aan Rehwinkel

16-10-2013 13:57

De organisatie waarvoor scheidend burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) gaat werken, heeft in een verklaring de ontstane twijfel rondom zijn functie de wereld uit geholpen. “De directie heeft de burgemeester van Groningen mandaat gegeven om als rapporteur op te treden op het gebied van het herinstalleren van lokale overheden na rampen en crisissituaties”, zo valt te lezen in de verklaring. Het is onduidelijk of Rehwinkel voor de organisatie kan gaan werken wanneer hij geen burgemeester van Groningen meer is.

‘Functie verzonnen’

Vanmorgen publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel waarin de krant stelde dat de job die Rehwinkel zegt te gaan uitvoeren “min of meer is verzonnen”. De United Cities and Local Governments (UCLG), waar Rehwinkel aan de slag gaat, beweerde volgens de krant dat “leden als Rehwinkel hun taken vrijwillig uitvoeren en  dat ze altijd vanuit hun eigen standplaats als burgemeester, wethouder of andere gemeentelijke functie werken.”

Edwin Winkels, auteur van het artikel in AD, benadrukt dit nogmaals via Twitter.

Commotie

Er ontstond deze week commotie rondom Peter Rehwinkel, die bekendmaakte per 1 november zijn functie als burgemeester van Groningen neer te leggen. Hij meldde gebruik te zullen maken van zijn wachtgeld en aan de gang te gaan als rampenbestrijder in Barcelona. Later vandaag komt Rehwinkel met een verklaring.