Kamernood dwingt studenten bij ouders op de bank

17-10-2013 16:04

Tot zover lijkt er niets nieuws aan de horizon. Dit horen we al jaren. Het Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hield een enquete onder ruim 700 studenten en kwam met een paar opmerkelijke cijfers.

 

Geen huurcontract

6 procent van de studenten geeft aan geen huurcontract te hebben. Het LSVb stelt dat de particuliere markt misbruikt maakt van de kwetsbare studenten. Zonder huurcontract is het verdomd moeilijk je in te schrijven bij de gemeente en krijgt de student in kwestie geen uitwonende beurs. Ook zou twaalf procent van de studenten te hoge bemiddelingskosten betalen. LSVb voorzitter Jorien Janssen: “een student durft niet zomaar naar de rechter te stappen. Bovendien heb je vaak weinig in te brengen, want een huisbaas vindt voor jou zo tien anderen”. Pas wanneer andere partijen verhuurders die zich niet aan de regels houden op de vingers kunnen tikken, kan dit probleem worden opgelost. Minister Blok deed hier eerder dit jaar een voorstel voor.

 

Slechte kwaliteit

Door de aanhoudende kamernood nemen studenten bovendien vaak genoegen met kamers van slechte kwaliteit. Een paar cijfers op een rij: maar liefst 65 procent van de studenten heeft wel eens een woningruimte geaccepteerd die niet voldeed aan hun wensen. Dat kwam onder andere doordat:

  • 34 procent de prijs was te hoog
  • 33 procent de ruimte was te klein
  • 28 procent de locatie had niet de voorkeur
  • 24 procent de woonruimte was slecht onderhouden

Janssen: “ik vind het niet vreemd dat studenten uit noodzaak thuis blijven wonen. Door de huidige kamernood eindig je al gauw in een onveilige kamer, of je betaalt de hoofdprijs”. Volgens de LSVb is het daarom van belang dat ook verhuurders die zich niet aan het puntensysteem houden worden aangepakt door gemeenten.