Ondernemen & zzp

Groene stroom te instabiel voor energiebedrijven

21-10-2013 10:53

De snelle opkomst van lokaal opgewekte energie, vooral zonne- en windenergie, leidt ertoe dat de financiële situatie van grote energiebedrijven ‘onder zware druk komt te staan’. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC onder 53 bestuurders van energiebedrijven in 35 landen.

Onhoudbare verdienmodellen

Meer dan 90 procent van de bestuurders die werden geconsulteerd door PwC zegt dat de verdienmodellen van hun bedrijven, die traditiegetrouw energie produceren en verhandelen, op termijn niet langer houdbaar zijn.

“Het is de vraag of de sector op tijd in staat is om zichzelf aan te passen”, zegt Jeroen van Hoof, voorzitter van de Europese energiegroep van PwC. “Tot nu toe heeft niemand het antwoord gevonden. Het biedt geen rooskleurig beeld.”

Gevaar voor black-outs

Het gevaar ligt volgens de bedrijven in de schommelingen in energieproductie die bij de huidge productiemethodes zoals wind- en zonne-energie evident zijn. Hierdoor kunnen black-outs ontstaan, wat het ‘onverstandig maakt om in dit soort methodes te investeren.’