Binnenland

Hoofd VN-werkgroep: ‘Zwarte Piet terugkeer naar slavernij’

22-10-2013 12:17

Zwarte Piet is “een terugkeer naar de slavernij” en daarom moet Nederland ermee stoppen. Dat zegt Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de VN en hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet in een interview tegen EenVandaag. Zij roept premier Rutte op een definitief einde te maken aan het sinterklaasfeest.

‘Rutte heeft de macht het te veranderen’

“De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet  inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen.”, aldus de Jamaicaanse Shepherd. Premier Rutte is volgens Shepherd de juiste persoon om een einde te maken aan de jarenlange traditie van het kinderfeest. “Hij heeft de macht om dit te veranderen.”

De voorzitter van de VN werkgroep die zich over Zwarte Piet buigt (Working Group of Experts on People of African Descent) zegt dat ze als lid van de werkgroep weliswaar verplicht is nog nader onderzoek te doen, maar haar mening als gekleurd persoon al klaar te hebben. “En er is al een kerstman, waarom moeten er twee kerstmannen zijn?”