Binnenland

Rokende nepbom zorgt voor paniek in Tilburg

22-10-2013 14:27

In Tilburg is gisteren paniek ontstaan, nadat drie jongens een rokende koffer uit een rijdende auto gooiden, vlakbij een druk busstation. Daar stonden zo’n 25 mensen te wachten. De jongens zijn inmiddels gearresteerd en zitten nog altijd vast.

Reactie filmen

Woordvoerder Luiten van de politie in Brabant legt aan ThePostOnline uit waarom de jongeren nog altijd vast zitten. “De jongens zijn aangehouden vanwege het verstoren van de openbare orde en het plaatsen van een voorwerp wat mogelijk kan ontploffen. In de koffer zat een rookbom en aan de buitenkant zaten elektrodraden bevestigd, om het echt te laten lijken. Het zijn jongens van 22, 23 en 25 jaar, dan hoop je toch dat ze een keer volwassen worden. De jongens zijn vrij snel teruggekeerd om de reacties te kunnen filmen, waarna wij ze na aanwijzingen van getuigen konden aanhouden. Ze zitten nog vast, omdat wij eerst verschillende getuigen willen verhoren zonder dat zij eventueel in contact met de jongens komen.”

‘Mensen tuimelden uit paniek over elkaar heen’

Volgens Luiten ontstond er grote paniek bij de bushalte en tuimelden verschillende mensen over elkaar heen die zo snel mogelijk weg wilden bij de koffer. “Deze jongens hebben in het verhoor verklaard een zogenaamde ‘prankvideo’ te willen maken, om die op Youtube te kunnen zetten. Een Jackass-achtig filmpje dus. Ze kunnen zelf de grap van het voorval inzien, maar hebben blijkbaar onvoldoende rekening gehouden met eventuele gevolgen. De bushalte ligt langs een drukke, doorlopende weg. Wat was er gebeurd als iemand in paniek de weg op was gerend? Bovendien hebben verschillende mensen de hulpdiensten gebeld. Dat brengt een hoop kosten met zich mee en helaas voor hen probeert het OM die kosten steeds vaker te verhalen op de daders.”