Media & TV

Verderfelijke botox-tv: Schippers wil censuur verbouwings-programma’s

22-10-2013 10:13

Vloeken, tieren, sex, list en bedrog, vreemd gaan, geweld en de maakbare mens, het zijn de dagelijkse ingrediënten op tv. Een weerspiegeling van het leven zelf. We vreten het en we likken onze lippen af bij succesvolle BN-ers, glamour-en showrubrieken en stiekem verlangen we ook naar een protserig leven én een droomlichaam.

Maandagavond op twee plekken een discussie over plastische chirurgie en vooral de schade die dat verbouwen oplevert. En de vraag hoe groot de invloed is van make-overs, metamorfoses en andere cosmetische vernielingen die in tv-programma’s worden gepropageerd. Een belangrijke boosdoener volgens minister Schippers van Volksgezondheid, die ze het liefst aan banden wil leggen of zelfs wil uitbannen.

Botoxje hier, fillertje daar

In Show Vandaag, het nieuwe programma bij SBS 6 in de namiddag, hee daar is Beau weer, ging het over de beunhazen die te pas en te onpas in ons vlees snijden. Botoxje hier, fillertje daar. Een arts benadrukt in het filmpje dat het belangrijk is om vooraf te checken of je behandelend arts is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde.

Maar…een eenvoudig uitstapje naar nvcg.nl levert helaas wel een reeks aan sponsoren op, die hun laserapparatuur en huidverzorgingsproducten doodleuk in de vitrine mogen zetten bij de vereniging. Dus? Hoezo garantie?

Botoxparties

Vroeger had je tupperwareparties, tegenwoordig kun je met je vriendinnen naar een botoxpartijtje, legt Patty Brard aan Beau uit. Of Patty zelf ook wel eens een cosmetisch uitstapje maakt? Eén keer per half jaar wat prikjes hier en daar, niks mis mee, mits je weet naar wie je moet gaan voor de juiste behandeling, legt de diva uit. De conclusie daar op de bank is vooral dat we moeten waken voor onze dochters, die onder hun achttiende al om grotere borsten bedelen.

In De Wereld Draait Door minister Schippers, de aanleiding voor de discussie rond het verderf van de plastische chirurgie. De bewindsvrouw hangt de rode vlag uit en wil proberen om uitwassen aan banden te leggen. Bovendien heeft ze het voornemen om meer controle uit te oefenen binnen de wereld van de ‘witte jassen’. Het symbool van deskundigheid, maar te vaak een dekmantel voor nepartsen en pseudochirurgen.

Vloeibaar plastic

Hoe die prutsers te werk gaan wordt breed uitgemeten aan de stamtafel van Van Nieuwkerk. Geoma (38) ging voor het verwijderen van een simpel rimpeltje naar de chirurg, die zo enthousiast raakte door het verzoek, dat hij haar hele gezicht maar meteen vol spoot met vloeibaar plastic. Ontstekingen en bulten zijn het resultaat, een lange lijdensweg volgt en waar moet je in godsnaam verhaal halen?

Een tweede slachtoffer van een desastreuze behandeling benadrukt dat de onvrede met jezelf en vooral je uiterlijk dé drijfveer is voor een eerste stap richting chirurg. Vaak al op zeer jonge leeftijd, terwijl de foto laat zien dat er helemaal niks mis is met de vrouw. ‘Mooi genoeg toch?’ concludeert Van Nieuwkerk terecht.

Corrigerende moeder

Tafeldame Sylvana Simons raakt tijdens de discussie volledig op drift en even lijkt het erop, dat ze haar eigen verbouwingen gaat prijs geven aan het Nederlandse volk. Maar haar boodschap is een andere en betreft het heil en de toekomst van haar eigen dochter. Simons moedigt de bewindsvrouw aan om vooral de jeugd te waarschuwen, terwijl ik denk dat Simons dat zelf moet doen, in haar rol van corrigerende moeder.

Het aanpakken van verderfelijke tv-programma’s waarin modellen als vee aan een keuring worden onderworpen door opgespoten juryleden, lijkt mij een utopie. Want daar maken de sponsoren van de cosmetische industrie de dienst uit en niet de redactie.

Te dik achterwerk

Armanda Marchildon won in 2008 Holland Next Top Model. De prijs: een bedrag van 75000 euro en een contract bij modellenbureau Elite. In 2010 werd de jonge vrouw ontslagen, omdat ze te weinig opdrachten kreeg vanwege haar ‘te dikke achterwerk’. De rechter stelde haar echter in het gelijk. In het contract stond ‘niets over haar heupmaat en wat er zou gebeuren als die zou toenemen’.