A Long Story ontroert op unieke wijze

23-10-2013 17:14

Raymond Thiry is zo’n acteur die nauwelijks iets hoeft te doen om de kijker naar zich toe te trekken. Vanaf het moment dat hij in A Long Story in beeld is, voelen we dat zijn personage Ward een enorm verlies met zich meedraagt. ‘That’s a long story’, antwoordt hij wanneer de Roemeense arbeider hem vraagt of hij vrouw of kinderen heeft. Vertellen doet hij het niet en dat hoeft ook niet. We hebben de feiten niet nodig om zijn verhaal te begrijpen.

Wat we wel weten is dat Ward jarenlang in het buitenland heeft gewoond en de laatste jaren in Frankrijk. En dat hij nu, na het overlijden van zijn vrouw, terug is gekomen naar Nederland. De Roemeense arbeider Noru (Andi Vasluianu), die samen met zijn zoontje Mihai (Victor Copariu) naar Nederland is gekomen om te werken, helpt Ward bij het opknappen van een vervallen huis. In Roemenië wacht zijn vrouw Alina (Iona Flora) samen met hun twee dochtertjes op zijn terugkomst.

Als Noru na een nacht werken niet thuiskomt en de politie weinig aanstalten lijkt te maken hem te zoeken of de kleine Mihai op te vangen, besluit Ward de jongen naar zijn moeder in Roemenië te brengen. Waar de twee personages elkaar niet verstaan, doen de acteurs dat juist wel. De openheid en brutaliteit van die tienjarige Copariu zorgen voor de welkome komische noten en vormen een perfecte tegenkleur voor Thiry, die Ward speelt als een man die zich, verdoofd door verdriet, als een schildpad in zichzelf heeft teruggetrokken.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>