Politiek

Interview met ‘Bertha 38’ een Hollandse melkkoe

23-10-2013 12:03

Hoe kun je invloed uitoefenen op Europees beleid? Steeds vaker horen we dat er in Brussel over allerlei zaken is besloten en dat Nederland zich voortaan aan die regels moet houden. Het grootste probleem van al die Europese regels is misschien wel dat ze moeilijk te veranderen zijn. Er wordt over allerlei kwesties besloten, maar voor burgers lijkt het onmogelijk hier invloed op te hebben. Zo hebben duizenden lobbyisten een dagtaak aan het beïnvloeden van beleidsmakers en zijn er honderden politici en ambtenaren die overtuigd moeten worden. Burgerinvloed lijkt onbegonnen werk. 

Een extra handicap is dat het weinig mediageniek is om het over Europees beleid te hebben. Massale steun voor een standpunt over een Europees thema is lastig als burgers en media Europa eigenlijk slaapverwekkend vinden. Niet zo vreemd dus dat maar weinig burgers – individueel of gezamenlijk – proberen Europees beleid te veranderen. Misschien dat daarom nu niet een burger, maar ‘een koe’ een poging waagt met een campagne voor een Europese melkkoeienrichtlijn. Bij een richtlijn moeten alle EU-lidstaten hun wetgeving aan de in de richtlijn aangegeven normen aanpassen.

Bertha 38 verscheen afgelopen week op Twitter met de mededeling dat ze een onafhankelijke kandidaat is voor de Europese verkiezingen van volgend jaar. Is dit een grap om publiciteit te halen of is het serieus? En zal het ook wat opleveren? Chris Aalberts sprak met ‘Bertha 38’.

 

Wie bent u echt?

“Ik ben Bertha van der Weide, ook wel bekend als Bertha 38, een echte Hollandse melkkoe die een gooi doet naar een zetel in het Europees Parlement. Ik zet mij in voor EU-wetgeving voor het welzijn van melkkoeien, die bestaat nog niet. Daaraan gekoppeld hebben een aantal organisaties een petitie gestart en die steun ik van harte. Om ervoor te zorgen dat er in het Parlement dezelfde roep komt voor beter welzijn voor koeien, ga ik zelf richting het Europees Parlement.”

 

Is uw alter ego niet een grote grap?

“Het is zeker geen grap want we hebben het over een serieus probleem. Er zijn 23 miljoen melkkoeien in Europa en zij hebben in tegenstelling tot kippen en varkens geen welzijnsgaranties, waardoor er enorme verschillen zijn tussen de verschillende landen. De ene koe staat nog steeds letterlijk vastgebonden in een stal aan de ketting, zoals we dat vroeger in Nederland wel zagen. Een andere koe komt helemaal niet naar buiten zoals in Denemarken, daar komt maar 30% van alle koeien buiten. Die groep wil ik vertegenwoordigen in Europa.

“Er worden woensdag 290.000 handtekeningen aangeboden aan de Europese Commissie en dan is het aan de Europese Commissie om daar iets mee te doen. Om een vinger aan de pols te houden gooi ik me in de strijd voor het Europees Parlement.”

 

Is er verder voor deze richtlijn gelobbyd?

“Naast de bijna 300.000 handtekeningen is er ook een open brief en die is medeondertekend door onder andere Europarlementariërs en Tweede Kamerleden van bijvoorbeeld GroenLinks, PvdA, D66 en SP. Zij steunen allemaal een dergelijke richtlijn. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma heeft uitgesproken dat ze een dergelijke richtlijn wil voor melkkoeien. Maar tot op heden beweegt de Commissie niet. Dus ze vinden wel dat er iets moet gebeuren om het welzijn voor melkkoeien in Europa beter te beschermen, maar ze komen niet met voorstellen. Mijn taak is het om ze eraan te blijven herinneren dat ze die taak wel hebben. Er wordt te weinig initiatief genomen om dit echt op de Europese agenda te zetten. Het liefst zou ik willen dat het welzijn van melkkoeien een campagnethema werd tijdens de Europese verkiezingen.”

 

Als je serieus een campagne gaat voeren voor het Europees Parlement, kom je vroeg of laat bij Pauw en Witteman en dan zien we dat je geen koe bent.

“Als ik word uitgenodigd, dan ga ik natuurlijk naar Pauw en Witteman en dan zien de mensen Bertha van der Weide. Ik ben zeker blij als ik daar wordt uitgenodigd.”

 

Chris Aalberts sprak ‘Bertha van der Weide’ op 21 oktober 2013. Woensdag wordt in Brussel de petitie over een Europese melkkoeienrichtlijn aangeboden aan de Europese Commissie. Beeld: Bertha38.