Business

Medewerker pleegt voor miljoenen fraude bij Rabobank

23-10-2013 10:15

Een medewerker van Rabobank Beverwijk heeft voor miljoenen euro’s fraude gepleegd bij zijn eigen bank, dat meldt het Noordhollands Dagblad

Misbruik van vertrouwen

Volgens de Rabobank ging de medewerker op een ‘uitgekookte manier’ te werk, waarbij misbruik werd gebruikt van het vertrouwen van zijn collega’s. Hierdoor heeft hij zijn frauduleuze praktijken lang vol kunnen houden. Eindaugustus ontdekte de Rabobank dat de medewerker dat er onrechtmatige boekingen werden gepleegd ten laste van een tussenrekening van Rabobank IJmond-Noord. Verder intern onderzoek wees vervolgens op de bewuste medewerker.

Benadeelde klanten

Voor zover bekend is alleen de bank benadeeld en hebben de klasten geen last gehad van de fraude. Om hier zeker van te zijn worden de klantendossiers waar de frauderende medewerker voor verantwoordelijk was nader onderzocht. Mocht toch blijken dat er klanten de dupe waren, dan wordt hun schade vergoed.

Aangifte

Nadat zijn werkgever erachter kwam dat hij voor eigen gewin miljoenen euro’s verduisterde, werd de medewerker op staande voet ontslagen. Bovendien is er aangfite tegen hem gedaan. De Rabobank vermoedt niet dat er meer mensen bij de fraude betrokken waren en noemt het een ‘uitgekiende soloactie van de medewerker,’ die hij kon uitvoeren vanwege zijn zeer specifieke en specialistische kennis van procedures en controlemechanismen.