D66 pleit voor meer digitalisering en maatwerk in het onderwijs

28-10-2013 14:54

De innovatie op het gebied van onderwijs loopt ver achter op andere West-Europese landen. Er zal een grote slag op het gebied van digitalisering gemaakt moeten worden als het aan Alexander Pechtold van D66 ligt. Dit zei de fractievoorzitter van de partij maandagochtend tijdens hun onderwijstour op de Hogeschool Utrecht.

Pechtold was samen met Van Meenen naar Hogeschool Utrecht gekomen om hun onderwijsvisie te delen. Volgens D66 is de onderwijsinspectie nog te conservatief als het gaat om de digitalisering van het onderwijs. MOOCS (massive open online courses) zouden nog veel vaker kunnen worden geïntrigeerd in het huidige onderwijs. Zo kunnen studenten thuis bijvoorbeeld college volgen en aan hun opdrachten. Het gehele plan zal later vandaag bekend worden gemaakt.

Van Meenen, onderwijswoordvoerder van D66, benadrukte wel dat de zogenaamde MOOCS een middel zijn en niet een doel, voorop staat de kwaliteit van het onderwijs.

Begrotingsakkoord

Tijdens de bijeenkomst in Utrecht lichtte Pechtold ook zijn ‘onderwijsdeal’ toe. de 500 miljoen euro naar onderwijs moet vooral naar de klassen en docenten zelf gaan. Hij laat het liefst de invulling het van het bedrag aan de scholen zelf over. Of dit echt gaat gebeuren is nog de vraag, er vinden nog gesprekken plaats met het Ministerie van Onderwijs. Woensdag zal de Kamer debatteren over de onderwijsbegroting.

Arbeidsmarkt

Veel van de aanwezigen uitten hun zorgen over de arbeidsmarkt. Net afgestudeerden hoppen nu vaak van tijdelijke functie naar tijdelijke functie. Zo vertelt een net afgestudeerde PABO-student dat hij letterlijk het ene zwangerschapsverlof naar het andere opvult als tijdelijke kracht. Volgens D66 is het slechts een kwestie van tijd tot dat de arbeidsmarkt weer aantrekt, mede omdat we in de toekomst te maken krijgen met vergrijzing.

OV-kaart

Eventuele afschaffing van de OV-kaart voor studenten houdt de gemoederen nog steeds bezig. Pechtold lichtte toe dat partij in principe niet voor behoud is in de huidige vorm. ‘’Als er slimmere, innovatieve manieren komen om studenten te kunnen voorzien van bijvoorbeeld een trajectkaart dan staat D66 open om daar naar te kijken. Als jij mij vraagt om te kiezen tussen een leenstelsel of een OV kaart, dan staat mij betreft de kwaliteit van het onderwijs bovenaan.’’