Economie

Duitse ondernemers profiteren meer van storm dan Nederlanders

28-10-2013 08:46

Nederlandse bedrijven betalen aanzienlijk meer voor energie dan bedrijven in onze buurlanden. Dat meldt het Financieel Dagblad. De krant baseert zich op een overzicht van elektriciteitsbeurs APX. De Duitsers betalen het minst voor hun energie dankzij de grote hoeveelheid wind- en zonne-energie.

Reststroom

Waar Duitse bedrijven optimaal profiteren van goede weerdagen voor wind- en zonne-energie, blijft Nederland op dat punt ver achter. Wanneer er veel zon of wind is, hebben Duitse energiebedrijven een overschot aan duurzame energie, die daarom tegen lage prijzen wordt verkocht. Hoewel Nederlandse bedrijven daar deels ook van mee kunnen profiteren, blijft het aantal verbindingen tussen Nederland en Duitsland op dat punt beperkt, waardoor Duitsers optimaal profiteren van zo’n overschot en Nederlandse ondernemers niet.

500 miljoen

Het gebrek aan eigen duurzame energiecentrales en het te kleine aantal verbindingen met Duitsland kost het Nederlandse bedrijfsleven zo’n 500 miljoen euro per jaar, zo beraamt APX. Ook in BelgiĆ« en Frankrijk zijn de prijzen lager dan in Nederland, maar hoger dan in Duitsland.

Nieuw ontwikkeling

Het concurrentieverschil is ontstaan door de Duitse investeringen in duurzame energie, en zijn het laatste jaar ontstaan, zo stelt APX. Vorig jaar waren de energieprijzen in Nederland en Duitsland nog nagenoeg gelijk.