Binnenland

Storm der stormen: CODE ROOD

28-10-2013 09:23

Met updates – Het KNMI heeft maandagochtend het hoogste weeralarm afgegeven voor extreem weer maandag in het westen, midden en noorden van het land: code rood. Halverwege de middag trok het KNMI het weeralarm in en schaalde terug naar Code Geel: gevaarlijk weer. In Amsterdam is één dode gevallen door een omgewaaide boom.

Update 16.31 –Video: fietser in Amsterdam ontsnapt ternauwernood aan vallende boom.

Update 16.10 – De Storm heeft rampzalige gevolgen voor de VARA

Update 14.49 –Het KNMI heeft het weeralarm ingetrokken en schaalt terug naar Code Geel: gevaarlijk weer.

Update 14.41 – Beeld uit Drenthe: in Zuidlaren heeft een omgevallen boom een gasleiding losgetrokken. De leiding is in brand gevlogen.

Update 14.31 – Beelden van een brekende vlaggenmast bij de Rijksuniversiteit Groningen. Drenthe legt het af tegen Groningen en Friesland (dank Robin de Vries)

Update 13.28 – Opmerkelijk beeld van omgewaaide bomen in Hoorn.

Update 13.22 – Video uit Hoorn: een boom valt op een villa. Beeld via RTV Noord-Holland.

http://youtu.be/U2aygehfu6Q

Update 12.52 – Boom waait om en valt tegen huis ThePostOnline-redacteur Thomas Hogeling.

Update 12.45 – De treinenloop in het noorden is gestaakt. Ook is een trein geraakt door een boom, meldt een conducteur.

 

Update  12.35 – De Amsterdamse brandweer meldt nu dat het slachtoffer op de Ceintuurbaan niet is overleden maar zwaargewond is geraakt.  De brandweer meldde aanvankelijk dat op de Ceintuurbaan in de hoofdstad een persoon overleed toen een boom omwaaide op de auto waarin het slachtoffer zat. Update 12.28 – Ajax-leed: Het opblaasbare gedeelte van het Adidas miCoach Performance Centre (de trainingshal) op de Toekomst is maandagochtend door de harde wind gescheurd en ingezakt.

Update 12.27 – Schiphol: een vliegtuig landt bijna haaks op de baan. Schiphol Update 12.12 – Scooterleed op het Amsterdamse Koningsplein.

Update 12.03 – De bomen in Amsterdam vallen nu om bij bosjes.

 

 


Update 11.42 – De NOS meldt een tweede dode in Amsterdam. Een vrouw is op de Herengracht onder een boom terecht gekomen. Reanimatie mocht niet meer baten.

 

Update 11.27 – Door de storm is maandagochtend in Amsterdam een persoon overleden doordat een boom op een auto belandde. Een andere inzittende raakte gewond. Dat meldde de brandweer. Het incident gebeurde even na 10.00 uur op de Ceintuurbaan. De Amsterdamse brandweer adviseert iedereen binnen te blijven.

Update 11.26 – Amsterdam lijkt zich in het oog van de storm te bevinden. Al het treinverkeer rond Amsterdam Centraal is stilgelegd.

In het noordwestelijk kustgebied kunnen zelfs windstoten tot ruim 130 kilometer per uur voorkomen, aldus de KNMI. In het noordelijke deel daarvan kunnen de windstoten oplopen tot 140 kilometer per uur en kan windkracht 11 voorkomen, meldt Weeronline.nl. Elders in het land zijn zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 kilometer per uur.

In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af, in eerste instantie in het zuiden.

NS

De treinen op het traject Haarlem-Amsterdam zitten maandag veelal propvol. Ook de perrons staan overvol. Tientallen mensen kunnen de treinen niet in en moeten op de volgende wachten. In een trein op dat traject zijn de klassen afgeschaft. Er wordt omgeroepen dat iedereen overal mag zitten.

Ook wordt gevraagd om oudere medereizigers een zitplek te gunnen. De trein rijdt langzaam, omdat er zoveel mensen aan boord zijn. Dat leidt weer tot flinke vertragingen.

De treinen van de NS rijden maandag een aangepaste dienstregeling vanwege de zware zuidwesterstorm. Op veel trajecten rijdt slechts elk half uur een trein, in plaats van elk kwartier.

Op sommige routes moeten reizigers extra overstappen. Het vervoersbedrijf raadt iedereen aan die ook buiten de spits zou kunnen reizen, om dat te doen.

Anp/TPO