Economie

Rabobank-boete: wat is Libor en waarom is het zo belangrijk ?

29-10-2013 14:36

Het schandaal rond de Liborrente heeft de financiële wereld flink opgeschud. De boete van 774 miljoen euro aan Rabobank wegens manipulatie van deze rente is de jongste ontwikkeling rond ‘Liborgate’.

1) Wat is Libor?

Libor staat voor ‘London interbank offered rate’. Het is de rente die banken elkaar in rekening brengen als ze geld aan elkaar lenen. Deze standaard voor kortetermijnrentes bestaat sinds de jaren tachtig toen banken een uniforme manier zochten om geld van en aan elkaar te lenen.

2) Hoe komt het tarief tot stand?

De rente wordt iedere ochtend berekend op basis van een opgave van 16 internationale banken (waaronder Rabobank), die aangeven welke rente zij moeten betalen om geld te lenen. De hoogste en laagste percentages vallen af en op basis van het gemiddelde van de acht overblijvende percentages wordt de Liborrente bepaald.

3) Waarom is het tarief belangrijk?

Libor is uitgegroeid tot een van de belangrijkste rentetarieven in de bancaire wereld. Bedrijven en financiële instellingen lenen dagelijks voor tientallen miljarden euro’s op basis van de Liborrente. Ook is het een belangrijke graadmeter voor de dagrente´s die de ECB, Fed en andere centrale banken hanteren.

4) Waar gaat het schandaal over?

Barclays en ook andere banken die bij het panel zijn aangesloten, hebben sinds 2005 gemanipuleerd met de rente. Deze zou soms bewust te hoog zijn doorgegeven om extra winst te genereren. Tijdens de financiële crisis zijn de percentages bewust lager gehouden om het dalende vertrouwen in de bankensector te verhullen.

5) Wat merken consumenten van Liborrente?

De Liborrente die banken elkaar berekenen werkt indirect door op de hypotheektarieven. Hogere of lagere rentestanden betekenen voor burgers en bedrijven dat de rente die zij voor hypotheken en leningen betalen ook hoger of lager kunnen uitvallen. In Nederland zijn hypotheken overigens niet afhankelijk van de Libor maar van Euribor, een andere rekenrente.

Anp