Incident bij VARA-Zwarte Pietdebat

31-10-2013 12:39

De collega’s van VARA-opiniewebsite Joop organiseerden woensdag een Zwarte Pietendebat in debatcentrum Arminus in Rotterdam. Documentairemaker Roy Dames was ook aanwezig.  Dat was zeer tegen de zin van Zwarte Piet-activist Quinsy Gario. Er werd met een microfoonzender gegooid, het filmen werd Dames onmogelijk gemaakt. Dat schrijft het Rotterdamse multimedia-platform Bogue.

Televisiemaker Arnold-Jan Scheer verzorgde de inleiding van het debat en vertelt aan Bogue:  “Nadat ik 15 minuten aan het woord was geweest, ontspon zich de geplande discussie tussen historicus Han van der Horst, activist Quincy Gario en gespreksleider Francisco van Jole. Roy’s zendertje werd door Gario op de grond gegooid en bleef daar liggen, met steun van Van Jole. Anderen verhinderden ons verder te filmen. Ik probeerde het zendertje van de grond te rapen, omdat men dreigde er op te gaan staan en het weer op tafel te leggen, maar Van Jole trok het uit mijn hand. De gespreksleider bij een openbare discussie! Toen zijn we vertrokken. We wilden niets met dit soort zaken te maken hebben.”

Volgens gespreksleider Van Jole berust alles op een misverstand, zegt hij tegen Bogue: “Zowel Quincy als ik waren niet op de hoogte dat er gefilmd zou worden. Powned had aangekondigd dat ze zouden komen, maar die zijn niet gekomen. Ze kwamen binnen met de camera en zeiden verder helemaal niet wie ze waren of waar het voor was. Voor zover ik weet hadden Roy en Arnold toestemming om opnamen te maken, maar van achter uit de zaal. Roy liep door de zaal heen en als mensen daar wat van zeiden kregen ze een geïrriteerde reactie terug. Toen Quincy aan Roy vroeg waar de opnamen voor waren heeft Roy gezegd ‘voor mijn project’, waarop Quincy zei dat hij niet wilde meewerken aan een project waarvan hij de achtergrond niet kent, waarop hij dus het microfoontje van Roy heeft losgekoppeld van de vaste microfoon die er stond. Ik vind het heel erg jammer dat het zo is gelopen, want het was een goed debat.”

Lees ook

Bogue – U mag hier niet verder filmen

Joop – Het grote Zwarte Piet-debat