Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: D66 en PVV wonnen meest van coalitie

03-11-2013 09:45

Van week tot week zijn de verschuivingen in zetelaantallen klein, maar over een wat langere termijn is er toch een duidelijk beeld te zien. Deze week zien we dat PVV en 50PLUS (nog) 1 zetel dalen. Deze partijen staan nu respectievelijk op 30 en 3 zetels.

peiling-4-november-2013

D66 is weer 1 zetel gestegen en staat nu 23 zetels. Deze score haalde deze partij voor het laatst 4 jaar geleden. In 1 maand is de PVV 4 zetels gedaald en D66 1 zetel gestegen.

Zetelaantallen vier jaar geleden

Het is interessant de score van vandaag te vergelijken met die van precies vier jaar geleden. Dan blijken de electorale verhoudingen in hoofdlijnen niet zoveel te verschillen van nu. VVD+PvdA stonden toen samen ook al op 34 zetels. De PVV stond toen ook hoog (28). Bij drie partijen zien we wel grote verschillen met nu. Het CDA stond toen 11 hoger en de SP stond toen 10 lager. Groen Links stond er toen duidelijk beter voor dan nu.

Hoewel de verschuivingen op termijn dus groot kunnen zijn, lijkt er toch sprake te zijn van bepaalde min of meer vaste verhoudingen binnen het electoraat.

Winst en verlies tussen partijen

Vanuit de overgangstabellen is een goede indruk te krijgen hoe de winst en verlies tussen de partijen verloopt. In de bijlage (pdf) dit overzicht. PVV en D66 zijn de enige twee partijen die (fors) van PvdA en VVD winnen:

  • VVD verliest o.a. 10 zetels aan de PVV en 3 zetels aan D66 en 3 zetels aan het CDA.
  • PvdA verliest o.a. 8 zetels aan de SP, 6 aan D66 en 4 aan de PVV.