Binnenland

Schietpartij in rechtbank Breda

04-11-2013 12:42

Bij de ingang van de publieke tribune op de rechtbank Breda is vanmiddag met een vuurwapen geschoten. Dat bevestigt een politiewoordvoerder tegenover ThePostOnline. Er zijn geen gewonden gevallen en er is nog geen verdachte aangehouden.

Metaaldetector

Advocaat Yehudi Moszkowicz verklaarde tegenover de NOS dat hij net klaar was met pleiten toen er een harde knal vanaf de publieke tribune klonk. “Op de tribune was er paniek, de mensen die daar zaten schoten één kant op.”

Volgens Moszkowicz is het mogelijk om de publieke tribune in de betreffende rechtszaal van buitenaf te bereiken zonder een metaaldetector te passeren. “Dankzij de aparte opgang was het niet moeilijk voor de verdachte om een wapen mee te nemen.”

De rechtbank Breda reageert hier in een persverklaring op: “De publieke tribune van zittingszaal 1 in Breda is vrij toegankelijk voor publiek. Bij de ingang van de publieke tribune is een scanstraat ingericht, waarmee publiek dat op de tribune wil plaatsnemen kan worden gecontroleerd op het meenemen van wapens en andere verboden zaken. Deze wordt alleen gebruikt bij risicozittingen. Rond deze zaak waren bij de rechtbank geen indicaties van een bijzonder risico gemeld.”

De vijf verdachten in de strafzaak stonden terecht voor onder meer het produceren en handelen in synthetische drugs.

Voortvluchtig

De zitting werd direct na het incident geschorst. Bij de tribune werd een kogelhuls gevonden en een gat in de grond. De technische recherche is nu bezig in met sporenonderzoek.

Via Twitter liet Moskzowicz eveneens weten dat alle aanwezigen in de zaal door de politie worden gehoord. De politie meldt echter dat niet alle aanwezigen apart zijn genomen omdat de dader vooralsnog voortvluchtig is.

De eerste tweets van Moszkowicz direct na het schietincident.

Breda publieke tribune 1Breda publieke tribune 2