Economie

Standard & Poor’s: ‘Vooruitzichten Rabobank negatief’

04-11-2013 18:17

Standard & Poor’s (S&P) heeft zijn oordeel over de vooruitzichten van Rabobank verlaagd van stabiel naar negatief. Dat besluit is genomen naar aanleiding van de Liborzaak, zo maakte de kredietbeoordelaar maandag bekend. De kredietbeoordeling van de bank blijft AA-.

Volgens S&P betekent de stap dat de kredietbeoordelaar mogelijk over 12 tot 18 maanden negatiever zal oordelen over de stabiliteit van het coöperatieve model en het risicobeheer van Rabobank.

Rabobank maakte vorige week bekend voor 774 miljoen euro aan boetes te hebben gekregen van toezichthouders in eigen land, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor haar rol in de internationale fraude door handelaren met rentetarieven.

“Tot dan toe waren juist het stabiele management, de voorzichtige strategie en het uitzonderlijk stabiele franchisemodel sterke pijlers in onze beoordelingen van Rabobank.”

S&P lijkt vooral geschrokken van het aantal medewerkers, 30, van Rabobank dat betrokken was bij de Liborfraude en het falen van de toezichtmechanismen binnen de bank op de handelingen die tussen 2005 en 2011 werden verricht.

Desondanks meent de kredietbeoordelaar dat de kapitaalratio’s van Rabobank ook nog “adequaat” zullen zijn na het betalen van de boete.