Binnenland

Boete geëist voor advocaat na ‘sukkel’ tegen rechercheur

05-11-2013 11:03

Tegen de Bredase advocaat Erik Thomas is dinsdag 500 euro boete geëist voor belediging van een rechercheur. De advocaat noemde de politieman uit frustratie twee keer ‘sukkel’ toen die in 2009 bij de rechter-commissaris werd verhoord over een grote drugszaak. De rechercheur deed aangifte. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de advocaat eigenlijk niet vervolgen, maar werd gedwongen nadat een klacht daarover van de agent gegrond werd verklaard. ,,Sukkel is beledigend. Je kunt je ongenoegen ook uiten zonder een strafbaar feit te plegen”, zei de officier van justitie dinsdag.

Pure frustratie

Thomas vertelde dinsdag dat hij de rechercheur uit pure frustratie over het verhoor in een verzuchting sukkel heeft genoemd. ,,Ik had het zwaar met die meneer gehad. Toen hij vroeg wat ik zei heb ik het recht in zijn gezicht herhaald. Maar als ik hem had willen beledigen, had ik geen sukkel gezegd’’, vertelde Thomas. De rechercheur heeft een ander verhaal en zegt dat hij duidelijk in zijn richting werd beledigd. Hij eist van de advocaat 75 euro schadevergoeding.

Advocaat Bert de Rooij meent dat het in de huidige maatschappelijke realiteit weliswaar niet leuk is om ‘sukkel’ genoemd te worden, maar hij gelooft niet dat het strafbaar is. ,,Het is onbehoorlijk, maar geen strafbare belediging.”

Knallende ruzie

De rechercheur en de advocaat kregen knallende ruzie tijdens een grote drugszaak. Negen verdachten van omvangrijke export van heroïne, xtc en hasj gingen uiteindelijk vrijuit omdat rechercheurs en hun teamleider hadden zitten knippen en plakken in de verklaring van de hoofdverdachte. Thomas was de advocaat van een van de verdachten.

Erik Thomas verdedigt veel drugsverdachten, maar is ook bekend als de advocaat van motorclub Satudarah.

ANP