Business

Google pakt Nederlandse onzinnige zoekpagina’s aan

05-11-2013 12:54

Google heeft Nederlandse bedrijven ‘beboet’ voor het hosten van zogenaamde ‘doorway pages’. Het gaat om pagina’s die niet zijn geschreven om de gebruiker daadwerkelijk informatie te geven, maar puur om hoog in de zoekresultaten te verschijnen. Onder de gestrafte bedrijven zijn grote namen zoals KLM, D-Reizen, Ziggo en T-Mobile.

Straf

De ‘boete’ houdt zoveel in dat de pagina’s een lagere indexatie krijgen, of geheel worden verwijderd uit de zoekresultaten. Veel van de bedrijven hebben op tijd gereageerd op de waarschuwing en de pagina’s offline gehaald, waarmee de ‘straf’ voorkomen wordt.

Onzinteksten

De pagina’s bevatten aanprijzende teksten waar zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk populaire zoekwoorden worden gebruikt. Het resultaat is een pagina die overduidelijk voor een zoekmachine is geschreven in plaats van voor de consument, met teksten als:

Op de website van Holland.com kunt u over verschillende onderwerpen lezen. Vind alles over de hoofdstad Amsterdam en welke leuke activiteiten en attracties u kunt bezoeken. Ontdek de prachtige natuur op de fiets en bezoek wereldberoemde kunstwerken in onze musea. Daarnaast geven wij ook uitgebreide informatie over de cultuur en de verschillende plaatsen en steden die u in Nederland kunt vinden. Wist u bijvoorbeeld dat er zeer unieke architectuur te aanschouwen is, zoals de kubuswoningen in Rotterdam en de grachtenhuizen in Amsterdam?

Wij helpen u met de zoektocht naar een geschikte accommodatie. Niet alleen hotels, maar ook hostels, appartementen en vakantiehuizen kunt u in onze database vinden. Wij zetten het aanbod op een rij en u hoeft alleen maar een geschikte keuze te maken. Omdat u op verschillende manieren naar Nederland kunt reizen, worden er verschillende reisopties getoond. Ook over reizen in het landzelf vindt u de verschillende mogelijkheden.

Expose Media

Alle beboete pagina’s zijn gemaakt door Expose Media, maar zij zijn zich van geen kwaad bewust, zo melden ze aan Marketingfacts.nl:

Drie jaar geleden hebben wij deze dienst ontwikkeld met het idee een bijdrage te leveren aan de verbetering van het hele ecosysteem van vraag en antwoord. Dit deden we door onze klanten te helpen te achterhalen welke vragen hun doelgroepen via het online kanaal stellen over hun dienst of product.

De marketingpraat mag dan mooi klinken, volgens Google gaat het om malafide praktijken, en daarin wordt de zoekmachine gesteund door experts uit de SEO (Search Engine Optimalization)-wereld. Expose Media heeft inmiddels de strijd gestaakt en biedt haar dienst niet meer aan.

Beboete bedrijven

Dit is de volledige lijst van pagina’s die bestraft zijn door Google:

info.ziggo.nl, vakantie.vx.nl, vakanties.dejongintra.nl, vliegtickets.klm.com, vliegtickets.transavia.com, zoek.kiesvoorjezorg.nl, belgie.holland.com, info.t-mobile.nl, lastminutes.d-reizen.nl, quicklinks.schipholtickets.nl,tickets.musicals.nl, trein.autoslaaptrein.nl, vakantiehuis.villaxl.com, vakantiehuizen.topictravel.nl,simonly.simpel.nl, administratie.ellen4biz.nl, info.ithodaalderop.nl, datingsite.parship.nl, iphone.gsmweb.nl, lenen.geldshop.nl, kroatie.idriva.nl, support.t-mobile.nl, kapsels.flair.be, mode.libelle.be, thuis.libelle.be, beauty.libelle.be, vakantie.d-reizen.nl, vakantie.sunplugged.nl, advies.bever.nl, paginas.cursus.nl, aanbieding.gsmweb.nl, kaarten.greetz.nl, wintersport.summittravel.nl, vakantie.turkije.nl, info.mamaenzo.nl, info.retailstekker.com, producten.dekinderkledingwinkel.nl, cadeaus.greetz.nl, samsunggalaxy.gsmweb.nl, htcone.gsmweb.nl

Bron: Marketingfacts.nl