Herman Koch blij met seksscènes in filmversie Het Diner

05-11-2013 08:33

1. Herman Koch haat Nederlandse films. In romans en artikelen fulmineert de schrijver al jaren tegen het domme ‘gegodverdomme’ en zinloze geneuk in de Nederlandse cinema. Maar gisteravond was de schrijver opgetogen toen hij de filmversie van zijn boek Het Diner zag. Vooral die ene seksscène die niet in het boek stond kon hem zeer bekoren. ‘Deze film nodigt uit om ook het boek te lezen’, grinnikte hij.

Tijgerprint

2. Kim van Kooten praat plat Amsterdams in de film. Ze wilde het eerst in het Haagse doen, maar dan zou toch teveel lijken op de dochter van F. Jacobse, meende ze. Nu is een lekkere Jordaansnol in een tijgerprint.

3. Die jongens van videosite Dumpert hebben op verzoek van de producent een schokkerig handycamfilmpje gemaakt die in een gefingeerde ‘Opsporing Verzocht’ oproep terugkeert in de film, vertelde de uitgever van Dumpert. In het filmpje wordt een moord gepleegd op een zwerver. Meer kunnen we helaas niet verraden.

WC-seks

4. Het echtpaar Kim van Kooten en Jacob Derwig spelen zwager en schoonzus in de film, en lijken in een wc af te stevenen op nog een extra seksmomentje. Het gebeurt net niet. ‘Ik word afgewezen door mijn eigen man’, klaagde Van Kooten.

5. In de aftiteling van de film zingt Ilse de Lange een nummer waar zelfs Anouk zich niet aan kan ergeren.

6. Nog even over die seksscènes. Thekla Reuten kijkt daarin zo hartverscheurend treurig dat we hier gerust mogen spreken van een acteerhoogtepuntje in de Nederlandse cinema.

De Kas

7. Tommy Wieringa liep na afloop met een vette smile rond op de première. Hij ontkende dat hij iemand zocht die zijn boek Joe Speedboot wilde verfilmen.

8. Het Amsterdamse restaurant De Kas staat decor in het boek. Dat is een glazen hut ergens in de grauwe suburbwijk Watergraafsmeer. In de film speelt heeft de regisseur de enscenering verplaatst naar binnenstad van Amsterdam, naar de mondain ogende sterrenzaak Samhoudt & Places.

9. De filmversie van Het Diner kent een enorme vaart. De film werd in twee weken opgenomen. ‘Vaak stonden de scene’s er in één keer op’, zegt Derwig.

10. Als Herman Koch, een verklaard filmpremière-hater (vooral op maandagavonden), een film uitzit dan moet het goed zijn. Als hij ook nog op afterparty blijft hangen dan is dat een aanbeveling om te kijken. ‘Ik had deze keer niet de neiging om weg te lopen.’