Portemonnee

‘Werknemers willen salaris inleveren voor grotere auto’

05-11-2013 10:59

Veel werknemers willen best een deel van hun salaris inleveren als zij daarvoor een grotere leaseauto, een beter pensioen of een inhoudelijk interessantere baan terugkrijgen. Dat blijkt uit het dinsdag verschenen Nationaal Salaris Onderzoek van carrièreplatform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit onder bijna 80.000 Nederlanders.

Te laag salaris

Volgens de studie vindt zeker een kwart van de Nederlanders zijn huidige salaris te laag. Vooral vrouwen zijn van mening dat zij meer loon verdienen, stellen de onderzoekers. Maar wanneer werknemers wordt voorgelegd of zij netto salaris willen inleveren in ruil voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden, dan blijkt een grote groep mensen daartoe bereid te zijn.

Vooral een inhoudelijk interessantere baan is een gewild doel. Meer dan 41 procent van de werknemers zou daarvoor zelfs 4,1 procent van hun netto salaris inleveren. En 38 procent van de ondervraagden gaf aan genoegen te nemen met minder loon in ruil voor een pensioen dat later 10 procent hoger ligt.

Wanneer het voortbestaan van iemands arbeidsbetrekking op het spel staat, zegt een derde van de respondenten bereid te zijn om een loonsverlaging van 3 procent te accepteren als zij daardoor hun baan kunnen behouden.

Betere voorwaarden

Ook extra verlofdagen en een grotere, betere leaseauto zijn volgens het onderzoek in trek bij werknemers. Ruim een kwart wil toeleggen voor vijf extra vakantiedagen en 16,5 procent zou dat doen voor een mooiere leaseauto.

Werkgevers die hun personeel vragen om salaris in te leveren, zijn in Nederland geen uitzondering meer, zo bleek onlangs al uit een rapport van adviesbureau Berenschot.

FNV: Niet te snel toegeven

Vakcentrale FNV waarschuwt mensen ervoor dat ze pas een loonoffer moeten overwegen ,,als er echt een groot probleem is en ze echt harde garanties krijgen van de werkgever op werkzekerheid”. “Als je salaris inlevert en alsnog werkloos raakt, is je WW-uitkering ook nog eens lager”, zegt Mariette Patijn, cao-coördinator bij FNV.

Charley Ramdas, vice-voorzitter van FNV Bouw, is stelliger. “Wij zijn en blijven tegen loonoffers. Dit betekent in nagenoeg alle gevallen het inleveren van rechten.”

ANP