Binnenland

‘Rusland had Nederland toestemming moeten vragen voor entering’

06-11-2013 12:34

Het enteren van een schip in de ‘exclusieve zone op zee’ mag niet. Dat betoogt jurist René Lefeber vandaag voor het Internationaal Zeerechttribunaal, waar Nederland vandaag het bal opent. Rusland had toestemming moeten vragen aan Nederland voor het enteren van Greenpeaceschip Arctic Sunrise, aangezien het onder de Nederlandse vlag voer. Aangezien Rusland dat niet heeft gedaan, was het enteren tegen de regels en zijn de Russen ook met hun vervolgacties hun boekje te buiten gegaan. Rusland had volgens hem dan ook geen recht het schip weg te slepen en de bemanning vast te houden en aan te klagen.

Zwalkende visie van Rusland

Rusland kwam sinds de entering met verschillende redenen om die actie te verantwoorden, weet het ANP. Er werd gesproken over piraterij, een terroristische actie, een provocatie die milieuschade kan veroorzaken, hooliganisme en gevaarlijk varen. Volgens Lefeber duidt dat op “een zwalkende visie”.

Brief van Mannes Ubels

NRC heeft een brief in handen die de Nederlandse activist Mannes Ubels – hij was aan boord van de Arctic Sunrise en zit nog altijd vast – schreef aan een goede vriend. Ubels schrijft onder meer blij te zijn dat er zoveel mensen uit zoveel verschillende landen vastzitten. Met gevoel voor ironie zegt hij: “Één Mannes is zo vergeten, maar acht schattige meisjes laat je hier niet zitten natuurlijk”.