Sneeuwwitje en de ongewassen citrusschil

07-11-2013 13:05

Onze Jaimy’s en Nigella’s zeggen het zo vaak tegen ons. Soms doen we het braaf. Heel vaak eigenlijk niet. Lui. Dat zijn we. Want naast het feit dat het lekkerder is, is het eigenlijk ook heel veel beter voor je. En de mensen aan wie je je gerechten voorschotelt.

Citroenschil. Een ideaal product om makkelijk en effectief al je zoete en hartig gerechten te verfrissen en op te peppen. Sauzen, salades, groenten, het is een eindeloze lijst. (Tip: Kijk eens opFoodpairing wat je er allemaal mee kunt!)

Eyeopener

Citroenschil (ook sinaasappel, limoen en aanverwanten) wordt door de voedingsindustrie behandeld. Punt. De helden van de Keuringsdienst van Waarde hebben al vaker de misstanden van ons eten aan de kaak gesteld, maar deze uitzending moet je eigenlijk even kijken. Een eyeopener voor iedereen die ook maar een beetje met eten bezig is, en wie is dat nou eigenlijk niet? Volgens deze programmamakers wordt er gewaxt met een chemisch product dat in zijn onverdunde vorm irriterend is voor huid, ogen en keel. Inname kan misselijkheid, diarree en overgeven veroorzaken. Bon. Deze schellak is een wasachtige hars die ontstaat als afscheidingsproduct van gomlakluizen uit India. Deze wordt ook gebruikt om rode verfstof mee te maken. Bon.

Goede redenen

En waarom eigenlijk? Twee redenen: De schil gaat ervan glanzen (en dus kopen wij ze sneller, kleine eksters die we zijn) en de citroenen zijn beter beschermd tijdens transport. Vrij duidelijk. Wat even vergeten wordt, is dat door dit wax laagje deze gele rakkers niet kunnen ‘ademen’ en er minder aroma vrijkomt. En dat is natuurlijk waarvoor je in eerste instantie aan de slag ging met je rasp. (Microplane verkoopt trouwens een hele fijne.)

Dat je deze toxische hars niet in je eten en helemaal niet in je lijf wil hebben, is vrij duidelijk dus wat kun je doen? De beste oplossing (zoals Jaimy en Nigella je al hardnekkig probeerde duidelijk te maken) is bio-citroenen te kopen. Blijf je vasthouden aan je ‘gewone’ citrusfruit dan kun je een half uur weken in een mengsel van azijn en water en daarna al je frustratie botvieren met een groentenborsteltje. En NIET stiekem de afwasborstel gebruiken!

Dit stuk verscheen eerder op WijnSpijs.nl

Beeld: Shutterstock