Media & TV

Dijkgraaf dm’t met…Ebru Umar

08-11-2013 12:20

Vroeger was ze een paarse-broekenmeisje. Tot Theo van Gogh haar ontdekte als columnist. Nu werkt ze onder meer voor Libelle, Metro en Geenstijl. En dat zullen we weten ook, want ze heet niet voor niets ‘het schreeuwmeisje’. @jndkgrf DM’t met…@Umarebru.

Schreeuwmeisje! Wat zijn de taboe-onderwerpen?
“Zijn die er?”

Hoe sta jij in het sletvreesdebat?
“Tja. Ik snap niet waar mensen zich druk over maken. De dubbele moraal, daar kan ik me wel erg druk om maken.”

Wanneer is een vrouw een slet?
“In mijn optiek? Niet. Interesseert mij dat nou.”

We zien jou nooit met meneren. Hoe komt dat?
“Ten eerste: je kijkt niet goed. Ten tweede: ik kom nooit ergens – met niemand.”

Is er wel een meneer Umar dan?
“Anders dan m’n vader en mijn neef bedoel je? Een meneer Ebru Umar? Nee. Maar daar maken anderen zich drukker over dan ik.
En wat anderen vinden interesseert me niet.”

Je wilt geen meneer Ebru Umar?
“Het is fascinerend hoe mensen je per se een partner willen aanpraten. Alsof ze niet willen accepteren dat je ook zonder kunt functioneren. Meneer Ebru Umar is welkom. Ga ik ‘m opzoeken? Nee. Doe ik open als hij aanbelt? Waarschijnlijk wel. En in de tussentijd weiger ik aangepraat te krijgen dat ik de gek ben. Mensen lijken niet te geloven dat ik niet huilend mijn bed in ga zonder meneer Ebru Umar en er ook niet jankend uit kom. Maar ik sta elke ochtend stralend op.”

Was er ooit een grote liefde?
“Meerdere. Helaas. Helaas omdat het gebroken harten heeft opgeleverd.”

Waarom liep het fout?
“Volgens mijn vriendinnen val ik op de verkeerde mannen. Aangezien zij getrouwd zijn en ik niet, zullen ze wel gelijk hebben. Maar ik heb van elke man geloofd dat ik er 80 mee zou kunnen worden.”

Wat zijn verkeerde mannen?
“Bindingsangst? Losers? Onvolwassen? Dat zag ik er natuurlijk niet in.”

Voor wat voor man doe je de deur open als ie aanbelt?
“Heel eerlijk: dat weet ik niet meer. De mannen waar ik op val, daar moet ik bij wegwezen, heb ik geleerd. Tegenwoordig doe ik voor iedereen open omdat mijn vriendinnen daar blij van worden. ‘Goed zo, E’, zeggen ze dan. En ik denk: what a waste of time. De laatste was echt sukkel der sukkels. Was een vriend van twee vriendinnen. WAT. EEN. EIKEL. Dus tja. Bel maar niet aan. Dat scheelt iedereen tijd.”

Wie is je droomman?
“Ik moet nu lachen. Ik heb geleerd dat mijn droommannen het dus niet zijn. Dus die vraag is niet goed. Mijn beste vriendin in Turkije was het mooiste meisje in de buurt. Zij heeft het allerslimste ever gedaan. Ze trouwde met de lelijkste kerel die er rondliep. Na 15 jaar huwelijk hebben ze nog steeds MEGALOL samen. En hij draagt haar op handen. Dus mijn droomman moet iemand met humor zijn. Maar als je een naam wilt, een Jeroen Pauw ofzo, helaas. Nee.”

Vind jij het ook zo erg van Sanoma?
“Ik vind het heel heel heel sneu dat zoveel mensen hun werk verliezen. Maar dat vind ik ook als er een bank of fabriek sluit. Maar nu kén ik de mensen ook. Dus ja, ik vind het erg voor de mensen die hun werk verliezen. Geen idee wat die gaan doen.”

Snap je waar het fout ging?
“Ik wel.”

Vertel.
“Nee, dat is mosterd na de maaltijd. De vraag die echt boeit is: now what.”

Andere kwestie dan. Denk jij dat Opzij te redden is?
“Goeie vraag. Andere uitgeverij. Andere principes. Beursgenoteerd vs. niet beursgenoteerd. Andere winstdoelstellingen. Andere definitie van redden.”

Ongeduldige bank…
“Elk blad is rendabel te krijgen. De vraag is of je daar genoegen mee neemt of dat je miljoenen wilt verdienen. Dat laatste is kansloos met Opzij. Ik denk wel dat er een markt is voor een vernieuwde Opzij.”

Wanneer begin je?
“Zodra ze me vragen. Not gonna happen.

Kun je het?
“Tuurlijk kan ik dat. O, dat mag je in Nederland niet zeggen, hè? Zeker niet als vrouw. Je moet bescheiden zijn. Ik zou erg vereerd zijn blablabullshit.”

MET DAT KLEURTJE!!!1!
“Dat zou nog in mijn voordeel kunnen werken. Maar ik vrees dat ik niet gekleurd genoeg ben.”

Waarom zeg je: not gonna happen?
“Omdat ik nooit gebeld word. Voor niets. Door niemand. Bovendien roep ik te hard dat ik de baas van Opzij wil worden. Schaamteloos. Ik ben eens gebeld door een directe collega of ik iemand van Turkse komaf kende die een tv-programma zou willen presenteren. Ik keek ‘r aan en dacht dat ze een grap maakte. Niet dus. Zelfs als allochtoon misluk ik.”

Ik zeg Ayaan en dan zeg jij…
“Ayaan heeft Theo van Gogh vermoord. Mohammed Bouyeri heeft alleen maar de trekker overgehaald.”

Wat vond je er van dat Friso uitgerekend op 2 november werd herdacht? Toeval?
“NEXT.”

Had jij ook zo’n ring van Theo?
“Nee.”

Jammer?
“Nee. Je hebt het tegen een vrouw die AL haar sieraden zelf koopt. Kopen is geen issue in mijn leven. Ik heb van Theo iets onbetaalbaars gekregen: ontsnapping uit mijn leven. Hij heeft me gered en daar ben ik hem eeuwig dankbaar voor.”

Je staat al acht jaar op zijn plek in Metro. Voelt dat ook zo?
“Nee. Iedereen zegt dat altijd. Ik heb nooit een druk gevoeld op die plek. Past als een jas en ik ben er trots op dat ik in Metro sta.”

Welke politicus is nou echt een slecht mens?
“Ik denk dat alle mensen slecht zijn en politici de overtreffende trap. Iedereen in de Tweede Kamer. Iedereen in functie. Iedereen zit er voor zichzelf. Niemand voor Nederland. Bankiers ook. Marketeers ook. Dat is prima. Maar politici pretenderen het voor de samenleving te doen. Niks van waar.”

Je woont een groot deel van het jaar in Turkije. Wat is het verschil met Amsterdam?
“Ik ben daar totaal anoniem. Mensen weten mijn naam zelfs niet. Ik ben daar die rare Nederlandse. Het is mega relaxed. Mijn garderobe bestaat uit drie paar slippers, een paar gympies, drie jurkjes en drie bikini’s. In Nederland is alles belangrijk, alles. Dus mijn hoofd draait hier overuren en in Turkije ben ik mezelf met mijn werk. That’s it.”

Je wordt hier regelmatig bedreigd. Nooit bang?
“Nee. Waar moet ik bang voor zijn? Dood gaan we toch.”

Stoere praat?
“Dat is geen stoere praat. Ik ben niet stoer. Hooguit dom. Ik ben een vrouw alleen, ik kan het me niet permitteren om bang te zijn.”

Wat komt er op je grafsteen?
“Jezus, weet ik veel! ‘Lekker slapen’? Misschien moet ik maar gecremeerd worden. Scheelt nadenken over een grafsteentekst.”

Welke muziek wordt er gedraaid?
“ABBA.”

ABBA?
“Ja. The day before you came. The winner takes it all. Waterloo. Groot feest, man!”

Serieus? ABBA?
“Jan, tot drie minuten geleden had ik niet over de dood nagedacht. Boeit me niet. Ik ben dan dood. Stop me onder de grond, cremeer me, klaar, wegwezen. Who cares? Dood is dood. En ABBA lijkt me enig.”

Gaan haar vriendinnen Heleen Mees allemaal laten vallen, denk je?
“Nee, natuurlijk niet. De zwakste schakel is Heleen. Laat je Heleen vallen, dan breekt de ketting. Te veel risico. They’re in this together. Ik denk dat Heleen de nieuwe hoofdredacteur van Opzij gaat worden.”

Gek!
“Margot Jamnisek, van Linda, die me op Twitter toebeet: “Schat, ik ken het hele dossier niet, dus ik kan er niets over zeggen. Dat zouden meer mensen moeten doen”.
Het hele fokking dossier? Tuurlijk. Over Bram kennen we het hele dossier. Over Sylvie kennen we het hele dossier. Over Badr kennen we het hele dossier. Flikker toch op met je hele dossier. ”

Tenslotte: @jndkgrf?
“Dat is de man die ik bel als ik het niet meer weet.”