Media & TV

Draaikontje Pechtold blij met sigaar uit eigen doos

11-11-2013 09:49

Mannetje Pechtold, bij WNL op Zondag. De buit komt stukje bij beetje binnen. Hij gedraagt zich als de ultieme architect van het najaarsakkoord, dat D’66 500 miljoen extra voor onderwijs heeft opgeleverd en een financiële injectie voor het filmfonds, althans, voor 2014.

Met de borst vooruit mocht Pechtold zelfs van baasje Rutte het najaarsakkoord bekend maken achter het spreekgestoelte. Dus na het filmpje is de vraag in de studio meer dan relevant: ‘Kickt u op macht, meneer Pechtold?’

‘Nee’, luidt het antwoord van het mannetje quasi bescheiden, ‘ik was zelfs een beetje overdonderd, ik had alleen de tekst voorbereid’.
Acteur Daan Schuurmans, ook van de partij op de vroege zondagochtend, heeft het wél bij het rechte eind en raakt de juiste snaar. Pechtold is een rasacteur, maar ja, dat moet je ook zijn als politicus, anders kom je er niet in Den Haag. Het mannetje glimt in het schijnsel van de studiolampen.

Fileermes

Toch een paar keer flink gepasseerd door de coalitie, meneer Pechtold, zelfs twee maal in de kou gezet, bijvoorbeeld tijdens de ‘zomerflirt’ aan de vloedlijn van onze eigen Noordzee. Dat moet toch een rancuneus gevoel geven ten opzichte van de regeringspartijen, die u niet echt nodig hadden, leek het aanvankelijk?

‘Rancune dient geen enkel doel’, verweert Pechtold zich, tegen een scherpe Paul Jansen, de vriendelijkheid zelve maar wel met een fileermes.
‘Het algemeen belang, met de begroting in het bijzonder, is heilig’ en die heeft Pechtold toch maar mooi tot stand gebracht. O, ja, natuurlijk, de kleine Christelijke partijen waren er ook nog bij.

Achteraf best een ‘redelijk’ regeerakkoord, draait Pechtold zoals zo vaak met zijn politieke kontje. Een fraai tafereel, want vóór de camera wordt dat nog eens extra uitvergroot.

Pensioenplannen

Deze week zijn de gemeenteraadsverkiezingen, dus het mannetje is flink in de weer met zijn campagne door het land. De lokale lijsttrekker ondersteunen en tijdens het flyeren zie je dan ineens, dat het plaatselijke winkelcentrum leeg staat, dat had hij anders nooit meegekregen.

‘De uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen is helemaal geen afspiegeling van hoe de politieke verhoudingen nu landelijk liggen, beweert Rutte. Wat vindt u daarvan?’, dendert Jansen vrolijk door.
‘Rutte liegt’ vindt Pechtold, maar ‘die uitspraak zal niet meteen het nieuws halen’, voegt hij er weer kwasi bescheiden aan toe.

En omdat Pechtold wel degelijk kickt op macht zit hij nu ook al aan tafel bij de bespreking van een ander heikel item, de pensioenplannen. Zoals het ernaar uitziet is hij in 2015 dus waarschijnlijk weer van de partij bij de nieuwe begroting en dan zouden die investeringen voor onderwijs en het filmfonds zomaar weer van de baan kunnen zijn?

‘Dat is prima’ laat Pechtold zich per ongeluk ontvallen door de ontspannen zondagochtendsfeer en trekt nog eens flink aan zijn sigaar uit eigen doos.

Waakzaamheid

Marine Le Pen komt langs meneer Pechtold, bij de heer Wilders, daar heeft u zich flink tegen verzet. Ontzegt u haar de toegang tot de Tweede Kamer? Draaikontje wipt van de ene op de andere bil en laat weten dat hij op dat gewraakte moment waarschijnlijk ‘in zijn werkkamer’ te vinden is, als symbool van zijn verzet tegen een ‘antisemiet, wat Wilders overigens niet is.’
Maar waakzaamheid tegen dat ultrarechtse tuig blijft geboden, landgenoten, want daar staat D66 voor.

Vandaag begint de onderwijstoer van D66, wat houdt dat eigenlijk in?
‘Ik ga luisteren, college geven en de praktijk ervaren. Taalachterstand is een issue, maar ook de krimp binnen de basisscholen in de noordelijke provincies’.
‘De gemeenteraad wordt volgend jaar veel bepalender door het gedecentraliseerde beleid. Een wethouder wordt zelfs belangrijker dan een minister’.

Dus is er altijd nog plek in de provincie voor het opportunistische mannetje Pechtold, want stel dat het toch anders loopt in 2015.