Veel minder innovatie bij MKB

12-11-2013 16:11

In vergelijking met vorig jaar is het aantal innovatieve MKB-bedrijven sterk afgenomen, dat concluderen de onderzoekers van Pantei/EIM.

Overleven

Veel bedrijven zijn bezig met het hoofd boven water houden in plaats van met innovatie. Vooral in de horeca, de autosector, de transportsector, de overige dienstverlening en de voedings- en genotmiddelenindustrie  bleek er weinig plaats voor innovatie. Hoe kleiner het bedrijf, hoe lastiger het blijkt innovaties toe te passen.

innovatiefiguur1

Vooruitzichten horeca somber

De onderzoekers verwachten dat in een aantal sectoren de innovatie weer zal toenemen, zo worden er forse investeringen in de chemische sector verwacht. De vooruitzichten in de horeca blijven somber op dat punt.

Methode

De onderzoekers gebruiken de volgende variabelen om te meten hoeveel innovatie er binnen een bedrijf plaatsvindt:

  • het percentage mkb-bedrijven dat in de afgelopen drie jaar ten minste één innovatie heeft gerealiseerd;
  • het percentage mkb-bedrijven met productinnovaties in de afgelopen drie jaar, ofwel de introductie van nieuwe producten of diensten;
  • het percentage mkb-bedrijven met productinnovaties nieuw voor de bedrijfstak (dus producten of diensten die niet alleen nieuw zijn voor het eigen bedrijf) in de afgelopen drie jaar;
  • het percentage mkb-bedrijven met procesinnovaties in de afgelopen drie jaar, ofwel vernieuwing of verbetering van de gehanteerde werkmethoden of productieprocessen (bijv. automatisering van de boekhouding, invoering van flexibele werkplekken, thuiswerken).