Kunst

The Young And Prodigious T.S. Spivet mooi schouwspel

15-11-2013 18:01

T.S. Spivet (Kyle Catlett) is een 12-jarige geniale cartograaf en uitvinder die samen met zijn familie een idyllisch leventje leidt op een ranch in Montana. Wanneer hij hoort dat hij een belangrijke prijs heeft gewonnen voor een van zijn uitvindingen, verlaat hij stiekem de ranch en springt hij op een vrachttrein onderweg naar Washington, om daar zijn prijs in ontvangst te nemen.

Na vier jaar tijd is dit de langverwachte nieuwe film van Jan-Pierre Jeunet. Het is een verfilming van het boek The Selected Works Of T.S. Spivet van Reif Larsen en Jeunet’s tweede Engelstalige film tot nu toe. Toen bleek dat Jeunet opnieuw een film in het Engels bleek te maken hielden zijn fans hun harten wel even vast, aangezien zijn eerste Engelse film Alien: Resurrection gezien wordt als de slechtste film uit zijn oeuvre en tevens als de doodsteek van de Alien franchise. Gelukkig wijst de kwaliteit van The Young And Prodigious T.S. Spivet veel meer in de richting van Jeunet’s bekendste werk Amélie.

De hele film ademt Jeunet. De enigszins absurde situaties, de excentrieke personages en vooral de genialiteit die uit het jonge koppie van Spivet komt, zorgen voor een magische en typische Jeunet sfeer. Deze wordt nog versterkt door de look van de film. Het boek van Larsen staat vol van kaarten en illustraties, en in de film heeft Jeunet hier ook slim gebruik van gemaakt. Dit levert een prachtige visuele bijdrage aan het verhaal, die daarnaast ook een blik geeft op de wereld door de ogen van Spivet.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>