Witte wijnwijsheden van de klagende zure wijndrinkster

15-11-2013 17:04

Hoi Meis! Fijn dat je er bent. Zal ik een lekker glaasje Sancerre voor je inschenken? Hoe gaat het toch met je? Ik spreek je nooit! Uit elkaar? Och wat vervelend nou. Ach, lekker plekje voor jezelf, is toch best fijn. Hoe gaan de kinderen ermee om? Niet zo best, nou Meis ,ik leef met je mee hoor. Het leven is geen pretje. Dat weet ik als geen ander. Toen mijn ex er vorig jaar met mijn beste vriendin van door ging had ik het ook wel even moeilijk. Het hoort erbij hè?

Kop op meis! Na regen komt zonneschijn. Ik ben trouwens morgen jarig. Maar nee, ik vier mijn verjaardag niet. Ach, thirty-something is ook helemaal geen leeftijd om te vieren. Nee serieus Meis, niet aan beginnen zo’n surprise party voor mij. Dat hoeft écht niet.

Ja, natuurlijk ben ik dol op Champagne! Als je t viert, ja dan moet je het goed doen nietwaar? Nu je het zegt, die Sancerre smaakt me ineens helemaal niet meer. Het is zo’n gewone, weet je wel, geen karakter, net niks. Niet fruitig genoeg, niet dorstlessend genoeg, niet voldoende mineraliteit en elegantie. Ik mis de ZUREN, de ruggengraat van de wijn. Weet je, ik pak gewoon die fles Dom Perignon vintage 2004 die al tijden in de koelkast ligt voor een bijzonder moment. Nou, dat bijzondere moment komt voorlopig toch niet, nu een feestje vooral thuis alleen op de bank zitten inhoudt.

Zo hier Meis, lekker glaasje bruis. Proost, op jouw nieuwe plekje voor jezelf. En ik vind het helemaal niet erg hoor alleen. Lekker rustig, geen gezeur aan je hoofd over wat eten we vanavond? Bestel ik gewoon weer een pizza voor de derde avond achtereen. Je hoeft je niet rot te voelen hoor, dat je niet vaak langs komt.

Ik zet mijn rode wijnen gewoon op een voetstuk. Avond aan avond open ik de meest exclusieve rode wijn uit mijn ex zijn collectie. Gisteravond top Amarone gedronken, eergisteravond Pétrus, vorige week top crus uit de Bordeaux. Wat denk je van een Château Margaux, Château Lafite-Rothschild of een Château Mouton-Rothschild? Vanavond denk ik dat ik de Barolo uit zijn geboortejaar openmaak.

Je weet hoe lang hij ze bewaard heeft hè? In die absurde klimaat gereguleerde kelder van hem. Nou, ze staan hier gewoon in de keuken in het zonlicht en rechtop. Hij zou een hartverzakking krijgen. Ja, net goed.

Wil je nog een glaasje bruis? Hè, jammer dat je weg moet. Ik weet er alles van. Het is heel druk als je alles zelf moet regelen. Trouwens, ik denk toch dat ik maar taart haal morgen. Kom je gezellig langs voor mijn verjaardag? Als je vroeg komt hebben we lekker lang de tijd om bij te kletsen. Dan kan ik je bijpraten over hoe het met mij gaat…

Beeld: Shutterstock