Media & TV

Geenstijl wint Playboy-rechtszaak

19-11-2013 11:58

Met update – Het roze opinieweblog Geenstijl heeft het hoger beroep gewonnen nadat eerder de Amsterdamse rechtbank had geoordeeld dat het weblog het auteursrecht van Playboy had geschonden.  Vorig jaar oktober linkte de TMG-website naar een Australische website waarop vooraf uitgelekte naaktfoto’s van realityster Britt Dekker stonden. Ook vond de rechtbank dat GeenStijl inbreuk maakte op het portretrecht en de persoonlijke levenssfeer van Dekker.

Update 13.02 uur – Gewonnen is niet helemaal het juiste woord, verloren echter ook niet. De rechter heeft besloten dat het linken naar de foto’s geen openbaarmaking aan het publiek en dus geen inbreuk op auteursrecht is. Nuance inderdaad!

GS

Volgens het vonnis moest GeenStijl aan Sanoma, de uitgever van Playboy, een nog nader te bepalen schadevergoeding betalen. GeenStijl nam dat niet en ging in beroep. “Want we hebben niks gepikt. We hebben gelinkt” aldus een woordvoerder destijds.

GeenStijl verklaarde eerder al het het vonnis ‘doodeng’ te vinden voor iedereen die een website beheert. “Bij elke hyperlink moet je je voortaan afvragen of je daarmee niet extra ruchtbaarheid geeft aan mogelijk inbreukmakend materiaal. Met een verkeerde afweging riskeer je kennelijk een nader te bepalen schadevergoeding en een proceskostenveroordeling van bijna 30.000 euro.”

Lees ook

GEENSTIJL WINT HOGER BEROEP. INTERNET GERED