Binnenland

Rechercheur ‘sukkel’ noemen en hoorbaar zuchten is strafbaar

19-11-2013 14:40

De Bredase advocaat Erik Thomas is dinsdag veroordeeld omdat hij een rechercheur ‘sukkel’ noemde. De rechter in Breda legde echter geen straf op voor de belediging.

De officier van justitie had vanwege belediging een geldboete van 500 euro geƫist.

De rechercheur werd in 2009 als getuige verhoord in grote drugszaak. Hij kreeg zeer kritische vragen en het verhoor ging zeer stroef. In een verzuchting noemde de advocaat hem een sukkel.

De rechercheur deed aangifte.

De rechtbank vindt dat het woord sukkel zeker niet in alle gevallen een strafbare belediging is. Maar voor iedereen hoorbaar zuchten van het woord sukkel tijdens een ongemakkelijk verhoor is volgens de rechter ongepast en strafbaar. “Van een advocaat mag een zekere mate van professionaliteit worden verwacht.”

De rechter legde geen straf op omdat de zaak lang heeft geduurd en omdat de advocaat niet eerder is veroordeeld. De advocaat moet wel 75 euro smartengeld betalen aan de politieman.

Thomas vindt de uitspraak interessant en verrassend maar vooral teleurstellend. Volgens hem onderschat de rechter het principiĆ«le karakter van de zaak en het belang voor de advocatuur. ,,Het zou zeer wel kunnen dat ik in hoger beroep ga.”

Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de advocaat eigenlijk niet vervolgen, maar werd gedwongen nadat een klacht daarover van de agent gegrond werd verklaard.

Anp