Politiek

Asscher: Kabinet hoeft Zwarte Piet-debat niet te faciliteren

21-11-2013 17:21

Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken vindt de oproep van de Verenigde Naties aan het kabinet om een nationaal debat over Zwarte Piet te organiseren, niet nodig. “Dat debat is er al. Dat hoeft het kabinet niet te initiëren”, zei Asscher donderdag in een reactie. Hij wees erop dat er in Nederland al vele weken over Zwarte Piet wordt gediscussieerd. Het kabinet heeft volgens hem daar ook zijn bijdrage aan geleverd.

Volgens Asscher, verantwoordelijk voor het integratiebeleid, is Sinterklaas een ‘prachtig feest ‘waar kinderen veel plezier aan beleven. Hij kan zich echter ook voorstellen dat mensen zich gekwetst voelen door de figuur van Zwarte Piet.

Asscher wees erop dat het feest steeds evolueert. Vroeger werden kinderen ermee bedreigd dat ze in de zak mee moesten naar Spanje. Nu gebeurt dat niet meer. Of Zwarte Piet in de toekomst zwart blijft, kan hij niet zeggen. “We zullen zien.” Asscher heeft zich wel ernstig gestoord aan racistische uitlatingen van sommige deelnemers aan het debat over Zwarte Piet. Hij vindt die ‘walgelijk’. “We leven in een vrij land, maar we moeten elkaar niet uitschelden.”

Kabinet niet eenduidig over Zwarte Piet-discussie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) sprak zich in oktober uit voor aanpassing van het kinderfeest. Hij deed de suggestie van Regenboog Pieten aan de hand. De uitspraak van de bewindsman duidde op een schisma in het Kabinet én de PvdA. Premier Mark Rutte (VVD) had echter tijdens zijn wekelijkse persconferentie laten weten dat er kleurtechnisch weinig te doen is aan het fenomeen. “Zwarte Piet is nou eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen”, aldus de minister-president.

Rutte wist zich daarin gesteund door niemand anders dan PvdA-leider Diederik Samsom.

En nu, nu zegt de vice-premier dat het kinderfeest alsnog ‘evolueert’. Zou Samsom zijn uitspraak hebben gedaan omdat hij eerst nog wat stemmen moest werven in Friesland? Zwarte Piet is eigenlijk een geschminkte JSF.