Weinig diepgang in The Fifth Estate

21-11-2013 11:01

Sinds 2006 is WikiLeaks een platform voor klokkenluiders om anoniem documenten te plaatsen en misstanden van de overheid of organisaties aan de kaak te stellen. De website is onder andere verantwoordelijk voor het lekken van gevoelige documenten over de oorlog in Irak en plaatste het handboek van Guantánamo Bay online. Je kon er op wachten dat er een film gemaakt zou worden over oprichter Julian Assange en de veelbesproken klokkenluiderswebsite, maar of we nu blij moeten zijn met The Fifth Estate is een ander verhaal.

Julian Assange (Benedict Cumberbatch) en Daniel Domscheidt-Berg (Daniel Brühl) stonden aan de basis van WikiLeaks, dat na een moeizame start een enorm succes werd. De organisatie veranderde de geschiedenis, maar dat betekende tegelijkertijd dat Julian en Daniel twee bekende figuren werden en dat zorgt voor wat druk op de relatie. Waar Julian koste wat het kost de waarheid boven tafel wil brengen, denkt Daniel ook aan de gevolgen van het lekken van documenten.

Een film als The Fifth Estate heeft alle elementen om het een goede thriller te laten zijn: goede acteurs, een spannend verhaal en een onderwerp waar iedereen wel enige verbintenis mee heeft. Maar helaas is het op elk front matigjes. Allereerst het acteerwerk, daarvoor verdienen Daniel en vooral Benedict een grote pluim. Na zijn sterke rol in Rush laat de Duitse acteur wederom zien dat hij erg getalenteerd is.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>