Leven

‘Als ze onze cultuur niet willen tyfen ze maar op naar hun eigen land’

21-11-2013 17:05

‘Ik maak geen verschil tussen zwart en wit, voor mij is iedereen gelijk’
‘Ik bedoel het niet racistisch dus is het niet racistisch’
‘Gaan we nu ook de paashaas afschaffen?!’

Een greep uit de online reacties op het Zwarte Piet-debat toont aan dat Nederland nog steeds geen idee heeft hoe je je als samenleving verhoudt tot een verleden van slavernij en kolonisatie. Zwart en wit zijn in Nederland niet gelijk.

In de politiek, het bedrijfsleven en de journalistiek is er nog steeds sprake van een ondervertegenwoordiging van de zwarte gemeenschap. In statistieken op het gebied van armoede, jeugdwerkloosheid en criminaliteit zien we nog altijd een oververtegenwoordiging.

In 1975 was er opeens wél sprake van gelijkheid. Tenminste, op papier. Maar hoe wis je eeuwen van geïnstitutionaliseerde ongelijkheid uit het collectieve geheugen van een samenleving? Is het feit dat er in Nederland nooit een grote georganiseerde strijd of beweging heeft plaatsgevonden, zoals de Civil Rights Movement in de VS, een mogelijk verklaring waarom de emancipatie van de Surinaams en Antilliaanse gemeenschap nog zo in de kinderschoenen staat? Is het 150 jaar na de afschaffing van de slavernij alsnog tijd voor een emancipatiestrijd?

Daarover gaat dit debat in De Balie op 26 november aanstaande om 20:00 uur.

Met onder anderen:

Karin Amatmoekrim – schrijfster van onder andere Het Gym. Onlangs verscheen De man van veel, een roman gebaseerd op het veelbewogen leven van verzetsstrijder Anton de Kom.

Noraly Beyer – presentator

Lida van den Broek – organisatieantropoloog en oprichter van Kantharos

Quinsy Gario – kunstenaar en activist. Initiatiefnemer van de actie Zwarte Piet is Racisme en presentator radioprogramma Roet In Het Eten op Mart Radio.

Mitchell Esajas – is mede-oprichter en voorzitter van New Urban Collective, een netwerk voor studenten en young professionals met als missie de potentie van jongeren met een cultuur diverse achtergrond ten volle te benutten en bij te dragen aan een samenleving waarin een ieder gelijke kansen heeft.

Seada Nourhussen – Afrika-journalist bij Trouw.

Stephen Small – bijzonder hoogleraar Nederlands slavernijverleden en erfenis aan de UvA. Professor Stephen Small opent de avond met een keynote speech.

De avond wordt gepresenteerd door voormalig Tweede Kamerlid (PvdA) en theatermaker John Leerdam.