Teveel druk op de reiziger?!

22-11-2013 16:02

Aan het begin van dit jaar begon ik met een must-visit lijstje voor 2013. Nu bijna aan het einde van het jaar komen de nieuwe lijstjes alweer voorbij! De populairste, onontdekte, budgetwise en ga-zo-maar-door-lijstjes voor 2014 . Nu is er een probleem ontstaan: ik ben nog bezig met het afwerken van mijn lijstje van 2013. Laat staan dat ik dus kan beginnen met een lijstje voor 2014. Ik stuur iedereen om me heen naar de must-visit plekken ter wereld en zelf kan ik geen keuze maken. Zal ik naar het Noorderlicht of toch een weekendje Dubrovnik. Beide?! Dan moet ik echt op zoek naar een sponsor… Leggen we met als ons gepraat over must-visit en must-do teveel druk op onszelf, de reiziger.
Zijn er teveel prikkels?! Of laten we ons te gemakkelijk beïnvloeden door prikkels van buitenaf? Want laten we wel zijn, als reiziger trek je toch je eigen plan?

ontdek
Zo heb ik ook mijn eigen plan: mijn eigen bucketlist. Een ongelooflijk lange lijst, die het afgelopen jaar is verdriedubbeld. Door weer op zoek te gaan naar inspiratie kwam ik steeds meer landen, plekken en culturen tegen die ik ooit een keer wil bezoeken. Mensen die ik sprak, die met vonkelende lichtjes in hun ogen vertellen over de mooiste plekken waar ze net vandaan komen. De BBC die met de documentaire Africa kwam en me zo omver blies dat het volledige continent is toegevoegd aan mijn lijst. Bladerend door het prachtige boek: Before They Pass Away van Jimmy Nelson, kom ik erachter dat er nog zoveel meer culturen zijn om te ontdekken. Nu is het zo dat bepaalde plekken, landen, eilanden en culturen verdwijnen, dus die komen hoog op de lijst. Zo is ook het must-visit lijstje van 2013 ontstaan op deze site. Veel van wat binnenkort dreigt te verdwijnen is daar in opgenomen.

Om mijn lijst af te werken ben ik tot een oplossing gekomen: ik wil al deze landen, plekken, eilanden en culturen alleen bezoeken met diegene die er net zo geïnspireerd, gelukkig en blij-eierig van worden als ik. Met mijn geliefdes de wereld ontdekken en verrijken.