Kunst

Vijf concerten die je niet mag missen

22-11-2013 11:14

Dit weekend Speedfest, volgend weekend Le Guess Who? Een beetje muziekliefhebbers heeft niet eens meer tijd om nieuwe platen te kopen. Zeker omdat we onderstaande showtjes eigenlijk ook niet mogen missen. Druk, druk, druk… En de Feestdagen zijn nog niet eens in zicht.

Tim Christensen

22 november @ Café Mulder, Groningen; 22 november @ Bosuil, Weert; 23 november @ Explore The North, Leeuwarden; 24 november @ Songbird Festival, Rotterdam; 25 november @ Bitterzoet, Amsterdam; 27 november @ Tivoli Spiegelbar, Utrecht; 30 november @ Merleyn, Nijmegen
Door de Douwe Bob’s en Passengers van deze wereld, haak ik tegenwoordig al af als ik het woord ‘singer-songwriter’ hoor. Een singer-songwriter ben je tegenwoordig al als je zogenaamd emotionele open deur-teksten zingt op siroopzoetje melodietjes die het ene oor ingaan en het andere vliegensvlug uit. Gelukkig zijn er nog singer-songwriters als Tim Christensen. Rauw en zonder prietpraat. Een stem die onder je huid snijdt, slimme liedjes, bijtende uithalen en songs die af en toe gewoon snoeihard rocken.

The Growlers

22 november @ Vera, Groningen; 23 november @ Bitterzoet, Amsterdam; 24 november @ Ekko, Utrecht
Maf en wazig gezelschap dat klinkt als een groep ruimtewezens dat de elektrische gitaar heeft ontdekt. Smaakvol mixje van 60’s psychedelica, surf, hobo en alles wat maar een beetje spacey smaakt.

The Flatliners

23 november @ Winston Kingdom, Amsterdam
Winston Kingdom is misschien wel de beste tent van Nederland om bandjes zoals The Flatliners te zien: onbekend, maar groots in de scene. Vuisten de lucht in en pitten maar!

HAIM

25 november @ Melkweg, Amsterdam
Toegegeven: ik ben eigenlijk niet zo weg van het zoveelste Pitchfork-meisjesband-lievelingtje. Aan de andere kant valt het moeilijk te ontkennen dat The Wire een instant-classic popliedje is. Zorgvuldige opbouw, aanstekelijke samenzang en een refrein dat niet uit je kop te slaan is.

Backfire!

22 november @ 013, Tilburg
Een band vol boze mannen, schorre stemmen en getattoeerde lichamen, maar met een hartverscheurende geschiedenis. Drummer Richard Bruinen was in de jaren negentig ‘Richie Backfire’, een sleutelfiguur in de internationale hardcore-scene. De stoerste man van allemaal, de man bij wie iedereen in de buurt wilde zijn. Toen Bruinen zelfmoord pleegde, stond die hele club stoere mannen met de tranen in de ogen. (Er is een indruwekkend docu over op youtube te zien, http://www.youtube.com/watch?v=zUBj-0UtCgU) Veertien jaar later doet Backfire! nog altijd wat Richard zo goed kon: genadeloze, recht uit het hart afkomstige hardcore maken.

Milo Lambers zet iedere week de vijf beste concerten voor de daaropvolgende week op een rij.