Over PowNews: ‘Hoe anders dan met geweld kom ik van dat tuig af?’

25-11-2013 16:10

Ooit werd ik bij mij thuis geïnterviewd door Pownews. Ze stelden interessante vragen die ik allemaal beantwoordde. Uiteindelijk begon de verslaggever zelf over een 6-jarige die zijn ouders ziet seksen en of dat schadelijk is. Ik vond het een beetje vervelend om te beantwoorden omdat ze misschien enkel alleen mijn antwoord zouden uitzenden. Maar na herhaling van hun kant antwoordde ik dat in het bedstee-tijdperk kinderen vaak hun ouders zagen seksen en dat schade mede afhankelijk is van de cultuur. En ja hoor: enkel mijn antwoord werd uitgezonden. Een Kamerlid stelde naar aaleiding hiervan zelfs Kamervragen omdat ik ‘misbruik zou goedpraten’.

Toen ik een keer samen met Anton Dautzenberg een persconferentie deed kwamen ze daar op af. Ze stelden keer op keer dezelfde vraag (of veroordeelde pedoseksuelen niet uit de vereniging gezet moeten worden. Er was juist besloten dat ze niet in het bestuur konden blijven) terwijl ik al twee keer antwoord had gegeven. Op den duur was ik ze zat want ze bleven maar herhalen en dus wilde ik het gesprek beëindigen. Het werd duwen en trekken, terwijl ze maar voor me bleven hangen. Daarna ‘interviewden’ ze Dautzenberg. Ook hij werd boos en moest zich door anderen laten bevrijden. Het gesprekje met hem zonden ze niet uit. PowNews zoekt altijd de makkelijkste zondebokken uit.

‘Dit is toch ziek?’

Later was ik een van de gasten bij een debat in Rotterdam. Het werd gehouden in een kerk die tegenwoordig dient als debatcentrum (Denkcafé Arminius). PowNews maakte er in hun uitzending dit van: ‘Doorstart Vereniging Martijn’ en ‘Pedofielen komen samen om te praten over het misbruiken van kinderen’.
Een slachtoffer van seksueel misbruik die ook in de zaal zat deed dus ongewild mee aan de doorstart van Martijn.

Bijna elke zin die ze uitspraken was onwaar. Ze zoeken het meest vergaande citaat van mijn website en komen dan met de vraag: ‘Dit is toch ziek?’
Alsof je een boekwinkel binnenstapt, een passage van De Sade opzoekt en vervolgens daar de boekhandel op aanspreekt.

Beveiligingsadvies

Op den duur wilde, nee moest ik weg want het debat begon, maar PowNews wilde me tegenhouden. Fysiek werd mij belet weg te lopen. Ze proberen een beeld neer te zetten waarin het lijkt dat je niet in discussie wil of boos wegloopt. Na afloop van het debat vroeg ik ze waarom ze niet de man in de zaal interviewen die had gezegd ‘als kind een fijne relatie te hebben gehad met een pedofiel’. Maar nee, op zoiets zitten ze daar niet te wachten. Ze willen enkel verketteren en afzeiken.

Onlangs was PowNews op een debat in De Balie afgekomen. Als wilde gekken stormden ze op me af, met de meest belachelijke vragen ook nog. Ik vertelde meerdere keren niet meer met ze in discussie te willen gaan. Ik wilde weglopen maar ze blokkeerden me de doorgang. Ik kon voorafgaand aan het debat niet eens rustig een biertje drinken vanwege het gedrag van Pownews. Uiteindelijk moest de beveiliging ze weg sturen. De beveiliging adviseerde mij en mijn vriend in de bijna lege zaal te wachten tot het debat begon en niet terug te keren naar het café omdat PowNews misschien een nieuwe poging zou wagen.

Goebbels-tv

Nu beweren ze dat ik niet wil reageren in hun uitzending. Alsof ze je je mening ooit normaal weergeven. Het is andersom: ik durf het debat met ze aan te gaan, maar zij niet met mij. Maar dan wel live op tv. Alleen, Pownews wil het gesprek helemaal niet aangaan. Het enige wat ze willen is mensen net zo lang irriteren tot ze boos worden zodat ze dat kunnen uitzenden zonder ook de context in beeld te brengen.

PowNews bedrijft geen journalistiek. Het is strafbaar stalkgedrag, Goebbels-tv, aanzetten tot haat en geweld. Pownews is er medeschuldig aan dat het uiten van je mening steeds gevaarlijk wordt. Dit soort trash-tv hoort niet thuis bij de door de belastingbetalder betaalde publieke omroep.

Als je op het schoolplein wordt gestalkt door pestkoppen moet je leren van je af te bijten en van je af te slaan. Misschien moet ik dat ook eens meer gaan doen. Hoe anders kom ik de volgende keer van dat tuig af?

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de website van de auteur.