Portemonnee

Kabinet gaat bankiersbonussen aanpakken

26-11-2013 15:23

Het kabinet maakt een einde aan het royale beloningsbeleid in de financiële sector. Bonussen worden maximaal 20 procent van het vaste salaris en dit plafond gaat gelden voor alle werknemers in de financiële sector, ook mensen die voor een Nederlandse financiële instelling in het buitenland werken.

Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer. Het bijbehorende wetsvoorstel stuurt hij dinsdag naar de financiële sector voor commentaar.

Hij gaat met zijn voorstellen stukken verder dan de huidige Nederlandse, maar zeker ook dan de Europese wetgeving. Hij doet dat zeer bewust, schrijft hij in een toelichting op zijn wetsvoorstel.

Dijsselbloem: “De financiële sector heeft de afgelopen jaren op verschillende momenten geleund op steun van de belastingbetaler en consumenten. De nieuwe Europese regels om beloningen aan banden te leggen, gaan wat mij betreft niet ver genoeg. Ik wil daar waar mogelijk de regels in Nederland verder aanscherpen. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd.”

Uitzonderingen op de regels zijn nog wel mogelijk. Voor sommige medewerkers binnen Europa kunnen bonussen toch nog oplopen tot 100 procent, buiten Europa kan de beloning nog oplopen tot 200 procent.

Behalve het bonusplafond van 20 procent, wil het kabinet ook strenge voorwaarden stellen aan vertrekvergoedingen. Bij vrijwillig vertrek is die uitgesloten. Als iemand verwijtbaar tekortgeschoten is, heeft hij ook geen recht op een ontslagvergoeding.

Vertrekvergoedingen voor bestuurders bedragen maximaal één jaarsalaris en Dijsselbloem wil een verbod op gegarandeerde bonussen, waar geen of een beperkte prestatie tegenover staat.

De regels om bonussen terug te eisen (die nu voor behandeling in de Eerste Kamer liggen) wil de minister ook aanscherpen. De aangescherpte regeling gaat gelden voor alle medewerkers en er komt een verplichting voor de financiële instelling om de bonus terug te eisen als er sprake is van het schenden van beroepsnormen of wanneer de medewerker verantwoordelijk is voor grote verliezen.

Anp