Politiek

PvdA en GroenLinks 020 luisterden handtekeningenhalers af

27-11-2013 16:25

De Amsterdamse PvdA en GroenLinks hebben handtekeningenhalers voor een referendum afgeluisterd. Dat schrijft de PvdA op haar website. De Stichting Erfpachtbelangen Amsterdam (SEBA) heeft 37.000 handtekeningen opgehaald om een referendum te houden over de nieuwe erfpachtplannen van de stad. PvdA en GroenLinks besloten de handtekeningenhalers af te luisteren.

 

Uit onderzoek van de PvdA en GroenLinks blijkt echter dat SEBA hiervoor een commercieel bedrijf heeft ingehuurd om bij de pont en supermarkten handtekeningen op straat te werven. Amsterdammers zijn volgens de partijen ‘hierbij foutief geïnformeerd’. Zo wordt gesteld dat huurders straks hun huis worden ‘uitgekickt’ en dat mensen straks al hun winst bij de verkoop van hun huis aan de gemeente moeten afdragen. Zowel bij een pont  als bij een Albert Heijn werden geluidsopnames gemaakt van ingehuurde studenten die namens SEBA om handtekeningen vroegen. Hoe kwam de PvdA daar achter? Door af te luisteren.

 

De sociaal-democraten zien niets kwaads in hun afluisteractie: “De PvdA is voorstander van het referendum als instrument. Nu heeft het er echter alle schijn van dat de SEBA met een grote zak geld een referendum heeft ‘gekocht’, waarbij Amsterdammers zijn voorgelogen. Zo krijg je Amerikaanse toestanden waarbij Super Pacs politieke invloed kopen,” aldus de partij.

Lees ook

PvdA- Is een referendum te koop?

Discussie over 36.000 reacties voor referendum erfpacht