Media & TV

Roy Donders: trailer trash kijkcijferkanon van RTL

27-11-2013 15:01

Voor wie de afgelopen weken schijnbaar onder een steen hebben gelegen, zoals ikzelf bijvoorbeeld, gaat er een wereld open. Het schijnt zo te zijn dat je er niet omheen kon de afgelopen tijd. Waar was ik dan? Ik keek in ieder geval geen tv en las geen achterklap. Wellicht dat daarom Neerlands nieuwe trots me is ontschoten. Voor iedereen die zich aan mij kan meten wil ik graag iemand voorstellen: Nederland heeft een nieuwe trash-ster, een nieuwe Barbie, en dat alles in de huid van: Stylist van het zuiden Roy Donders.

De naam ‘Roy Donders’ viel de afgelopen twee weken met regelmaat. Net iets te vaak in combinatie met extreem verbaasde gezichten “Weet jij niet wie dat is? Jij het toch een televisiestudie gedaan?” Nou inderdaad ja, dat heb ik. Misschien is dat wel de reden dat ik alle moeite doe om de televisieprogrammering van tegenwoordig met klem te vermijden. Vroeger dreigde men met vierkante ogen wanneer je te lang naar het scherm zou staren, tegenwoordig kun je beter vrezen voor het afsterven van je hersencellen. Het kan niet anders dan dat niemand anders dan RTL weer een programma heeft bedacht, dat bijdraagt aan deze hersendodende praktijken.

Koning van de glitters en palletjes

Toch verdient ook Roy Donders een eerlijke  kans voor hij in het rijtje brainless entertainment wordt geplaatst, en dus besluit ik op onderzoek uit te gaan. Nou voel ik weinig voor het terug kijken van zes afleveringen, want de aanblik van een trailer trash stylist met zwaar Brabants accent overtuigde mij in de verste verte niet om de televisie aan te slingeren. Laat staan om RTL daarvoor te betalen op hun RTLXL pagina. Toch zou deze Brabantse spuitbuskoning hilarisch zijn en prachtige tv neerzetten. Daarom besluit ik me aan één (gratis) aflevering te wagen.

Daar is hij dan, bij het zien van deze dertig jaar jongere versie van René Froger, heb ik direct mijn mening klaar. De nog thuiswonende koning van de glitters en palletjes heeft zijn eigen winkel in, jawel, huispakken. Hij schijnt daarnaast nog prachtige kamper-kapsels te kunnen fabriceren met liters haarlak en ook nog een deuntje te kunnen zingen. De andere topics van deze intellectuele show zijn frikadellenbroodjes, worstenbroodjes, sigaretten en het afzeiken van zijn moeder waar hij overduidelijk niet zonder kan. Geer en Goor zijn er niets bij. Toegegeven dat zelfs die beter in staat zijn om nog enigszins kwalitatieve televisie neer te zetten tegenover deze bocht. Ik kan er gewoon niet naar kijken.

Kijkcijferkanon Royke

Toch weet deze jonge paillettenkoning behoorlijk het nieuws te halen. Bijvoorbeeld met zijn fijne uitspraken ‘als ik wat in mijn kop heb zitten, heb ik dat niet in mijn kont’. Ook draagt ook deze jongen zijn steentje bij aan het racisme debat met zijn ‘Turk-achtige’ interpretatie van goedkoop (0:15). Het is er weer een hoor, een racist bij RTL. Anderzijds scoort hij een hit met zijn veelzijdige voedingssupplementen en kun je in Tilburg en omstreken voortaan Broodjes Roy Donders en Frikadellenbroodjes van ‘ons’ Roy krijgen. Nog maar niet te spreken over de vele persiflages van Royke die al worden beloofd. Met z’n 650.000 zitten we smakelijk te lachen om het nieuwe kijkcijferkanon van RTL. Ikzelf zou willen dat ik weer onder mijn steen kon kruipen. Iedereen die daar nog ligt zou ik willen aanraden vooral te blijven waar je bent!