Kunst

Grand Central intrigeert op veel vlakken

28-11-2013 12:03

De jonge Gary (Tahar Rahim) slijt het ene na het andere baantje tot hij eindelijk vast werk toegewezen krijgt als schoonmaker in een kerncentrale. Daar wordt hij opgenomen in de gemeenschap van de medewerkers en begint hij een verhouding met de bloedmooie Karole (Léa Seydoux (La Vie d’Adèle, Mission: Impossible – Ghost Protocol).

Voor de productie van Grand Central waren de makers er compleet van afhankelijk of ze een kerncentrale hadden om in te filmen. Lang begaf het proces zich om die reden in onzekerheid. Totdat ze een verlaten centrale vonden in Zwentendorf, Oostenrijk en het vaststond dat de film er zou komen.

Het werk in een kerncentrale is nog nooit in deze mate onder de loep genomen op film en geeft daarmee een inkijk in een wereld die voor velen onbekend is. En dat is meteen de drijvende kracht achter de film: het originele concept. Het liefdesverhaal is er daarentegen een die we al honderden keren eerder gezien hebben. De verloofde van Karole, Toni (Denis Ménochet, Inglourious Basterds), neemt Gary onder zijn hoede. Wanneer hij erachter zou komen wat er achter zijn rug om gebeurt, zou dat Gary in grote problemen kunnen brengen.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>