Menno Post: ‘Wijn met een verhaal onthou je’

28-11-2013 16:01

Laura Lemmers van Spaarne66 te Haarlem interviewt in de serie WinePRO de beste en bekendste wijnprofessionals van Nederland. Ze begint met niemand meer of minder dan: Menno Post! Gisteren heeft hij te horen gekregen dat hij de twee sterren van De Bokkedoorns heeft weten te behouden. Oftewel: van 0 naar 2 Michelin sterren.

Ooit deden ze samen een wijncursus. Nu, een paar jaar later, wil Laura weten hoe hij denkt over wijn, spijs en het immer interessante spanningsveld hiertussen.

Menno Post werkt sinds 1 januari 2013 als chefkok bij tweesterrenzaak De Bokkedoorns in Overveen. Daarvoor werkte hij 13 jaar als de rechterhand van Ron Blaauw**.

Welke wijn drink je zelf het liefst?
Ik drink graag fris wit en ook “gekoeld- jong-rood”. Dat komt omdat ik meestal wijn drink zonder daarbij te eten. Na mijn werk dus. Het is vaak Elzas, Riesling en Grüner Veltliner. Houtgerijpte Chardonnay en zwaar rood drink ik soms, maar juist dan alléén bij eten. Anders val ik in slaap.

Waar heb jij je wijnkennis opgedaan?
Tijdens de koksopleiding! Ik vond het onderdeel wijnleer wel een heel lastig vak. Mijn focus lag op het koken. Ik ben dan ook twee keer gezakt op wijnleer. Nu ik met meneer Bruins (*) werk, merk ik dat mijn kennis in deze 10 maanden al tenminste verviervoudigt is. Na het diner krijg ik elke dag een mooie wijn van hem. Altijd een andere wijn en altijd mét een mooi verhaal. Dan sla je het ineens wél op.

* Gastheer/sommelier Peter Bruins, door iedereen respectvol meneer Bruins genoemd, werkt sinds 1979 bij de Bokkedoorns en werd verschillende keren uitgeroepen tot beste gastheer van Nederland.

Lees verder op WijnSpijs.nl

Beeld: Shutterstock