Politiek

Van Rey/Teeventap: 2000 taps verdwenen

28-11-2013 12:31

Met update – Het Openbaar Ministerie heeft op donderdag twintig september 2012 van 2000 taps de gesprekken gemist voor een periode van 50 minuten. Eén van die gesprekken was tussen de gevallen VVD’er Jos van Rey en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). Dat schrijft minister van justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer. De oorzaak: een stroomstoring in het tapsysteem. “Te gek voor woorden en ongeloofwaardig,” reageert de advocate van Van Rey.

In die vijftig minuten uur heeft Justitie vijf gesprekken van Van Rey gemist, waaronder dat met Teeven.

Opstelten schrijft:

“Eén van de vijf bovengenoemde ontbrekende gesprekken is een gesprek dat is gevoerd tussen de vaste telefoonlijn van het kantoor van de staatssecretaris en de getapte telefoon die in gebruik was bij de heer Van Rey.”

De verdediging van Van Rey wil Teeven nu horen als getuige. De staatssecretaris is daar nu van op de hoogte, de datum van de zitting is echter nog niet bekend.

‘Te gek voor woorden en ongeloofwaardig’

Update 16.01 – Te gek voor woorden en ongeloofwaardig. Dat zegt advocate Gitte Stevens van Roermondenaar Jos van Rey over de beweringen Opstelten. Stevens wijst erop dat van nog eens 2000 gesprekken door een stroomstoring geen taps zijn opgenomen. Ze gelooft er niets van, liet ze donderdag weten aan het ANP.

Van zulke storingen dient normaliter proces-verbaal te worden opgemaakt, aldus Stevens. ‘Abusievelijk’ is van alle 2000 taps het dataverlies niet gemeld, en is daarvan geen proces-verbaal opgemaakt. Zonder het goede geheugen van Jos van Rey en zonder de volharding van de verdediging was het gemis van bijna een uur lang van 2000 getapte nummers dus nooit boven water gekomen, aldus Stevens. Pas na indringende verzoeken van de verdediging is er onderzoek naar gedaan, aldus de advocate.