Binnenland

RTL: ‘Grap Gordon was niet kwetsend bedoeld’

28-11-2013 15:33

RTL betreurt het dat een aantal mensen de Chinezengrappen van Gordon in Holland’s Got Talent als zeer kwetsend heeft ervaren. Dat liet de zender donderdag weten nadat het Meldpunt Discriminatie een klacht over de kwestie had ingediend.

“Wij willen benadrukken dat dit nooit de opzet is geweest”, reageert RTL.

“Het publiek kent Gordon als tv-persoonlijkheid en weet dat bij hem iedereen het onderwerp van zijn grappen kan zijn. Hij maakt daarbij geen enkele uitzondering, ontziet zeker ook zichzelf niet en dat is juist zijn kracht.”

De zanger en het jurylid heeft tijdens de uitzending op 16 november tegelijkertijd bewezen dat hij “een klein hartje en een grote dosis empathie” heeft, meent RTL.

“Die kant liet hij ook zien toen de heer Xiao Wang uiteindelijk unaniem naar de volgende ronde werd gestemd.”

RTL zegt dat in samenspraak met producent Blue Circle bij de montage van het programma het bewuste fragment is gebruikt.

“Wij dragen dan ook de volledige verantwoordelijkheid voor deze keus”, verklaart de zender. “Televisiemaken blijft mensenwerk en we kunnen soms helaas niet voorkomen dat een, als grap bedoelde, opmerking als kwetsend wordt ervaren.”

Bij het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam stromen ondertussen de klachten binnen over Gordon. Donderdagmiddag stond de teller op 25.

Anp