Kunst

Vijf concerten die je niet mag missen

29-11-2013 11:11

Voor veel puristen is dit het weekend van Le Guess Who?, maar ook als je daar niet kunt zijn biedt de 49ste week van 2013 de nodige pareltjes. Een greep uit het aanbod.

Metz

29 november @ Vera, Groningen; 30 november @ Le Guess Who?, Utrecht
Begin dit jaar zag ik ze in de bovenzaal van Paradiso voor het eerst. Toen was het vooral hard. Van de nummers bleef weinig over live. Vier maanden later op London Calling in datzelfde Paradiso leek het wel alsof de drie Canadezen zes jaar verder waren. Wat een venijn, wat een power, wat een show… wat een band! METZ is met hun gestroomlijnde, maar nietsontzienende noiserock een van de beste livebands van 2013.

Savages

3 december @ Paradiso, Amsterdam
Helemaal kapotgehyped voor de release van het debuut én dan ook daarna overeind blijven. Lana del Rey is het niet gelukt, Savages wel. Op album beklemmen ze je met isolerende post-punk, vanaf het podium overdonderen ze je.

The Black Angels

29 november @ Le Guess Who?, Utrecht
Het vaste onderdeel van deze rubriek: de pscyhedelische retroband zonder pretenties. The Black Angels klinkt soms geilere versie van The Beatles tijdens de eerste helft van de sixties, maar schakelt net zo gemakkelijk door naar een heftig potje stonerrock.

Vanderbuyst

29 november @ Little Devil, Tilburg
Soms, en daar hoef ik niet eens bier voor op te hebben, vertel ik aan iedereen die ik maar tegenkom dat Vanderbuyst de beste band ter wereld is. Want tussen al dat elitaire hipstergedoe op Le Guess Who? ben je toe aan een flinke pot bier, een groep harige mannen en een heerlijke set klassieke hardrock. En wie kan dat in Nederland het best? Nee Anouk, niet jij.

Pokey LaFarge

29 november @ People’s Place, Amsterdam; 30 november @ Erasmus Paviljoen, Rotterdam; 1 december @ Oosterpoort, Groningen
Z’n show in People’s Place is eigenlijk uitverkocht, maar de ras-Amerikaan is niet te beroerd om er nog een tweede setje achteraan te doen. Daarna trekt de rootstroubadour naar Rotterdam en het hoge noorden.

Milo Lambers zet iedere week de vijf beste concerten voor de daaropvolgende week op een rij.