Ondernemen & zzp

Ondernemers Digest, week 49

02-12-2013 09:01

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt.

Donderdag stak CBS-directeur Laura van Geest nog haar hand in het vuur voor de verwachting dat de Nederlandse economie verder zou gaan groeien. Nog geen vierentwintig uur later verlaagde Standard & Poor’s onze kredietstatus.

Nederland doet het slechter dan andere eurolanden, en het kabinet krijgt maar geen grip op de situatie. Zelfs met de feestdagen in zicht blijven consumenten de hand op de knip houden. In zulke omstandigheden mag het haast een wonder heten dat er nog ondernemers zijn die het aandurven om met een nieuw bedrijf te beginnen.

Het was mijn moment (Nicolien Klein, Piccolini)

Een van die ondernemers die wel hun nek durven uit te steken is Nicolien Klein. Zij gaf haar baan in de financiële dienstverlening op om deze week in Zwolle een winkel te openen met Italiaanse specialiteiten,Piccolini. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder: “Ik heb er niet lang bij stilgestaan of het wel een goed moment was. Het was mijn moment.”

CAO-afspraken over zzp’ers

Veel nieuws was er deze week over zelfstandigen zonder personeel. Eerst leek het minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wel een goed idee om werkgevers en werknemers in hun collectieve arbeidsovereenkomsten afspraken te laten maken over de inzet van zzp’ers. Denk aan maximum aantallen en minimum tarieven.

Stichting ZZP Nederland reageerde boos, en wat ons betreft volkomen terecht: “Het werken volgens een cao druist regelrecht in tegen de grondbeginselen van het zelfstandig ondernemerschap.”

Verplichte verzekering

Vervolgens kwam Mei Li Vos (PvdA, net als Asscher) met een voorstel om voor zzp’ers een verplichte verzekering in te voeren voor inkomen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Het kamerlid herinnerde daarbij zelf nog aan de in 2004 geschrapte Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen.Oudere zzp’ers krijgen daar nog steeds het schuim van om de mond.

Die WAZ was inderdaad een onding, gaf Vos toe: “Hoge premies voor iedereen die iets meer verdiende en een uitkering op bijstandsniveau als het mis ging.” Hoe zij dat ditmaal wilde vermijden, werd uit haarblog niet duidelijk. Wel dat er op 10 januari een discussiebijeenkomst over is in De Rode Hoed.

Pensioenregeling

Tot slot maakten belangenorganisaties van zzp’ers (waaronder FNV Zelfstandigen en ZZP Nederland) bekend dat zij verwachten binnenkort groen licht te krijgen voor een eigen pensioenregeling voor zelfstandigen. Het ZZP Pensioenspaarfonds zou een collectieve pensioenregeling moeten worden die gericht is op de specifieke situatie van zzp’ers. Zonder verplichte deelname en met een flexibele inleg. Er zou ook voorziening voor arbeidsongeschiktheid in worden opgenomen.

Opgebouwd pensioen moet zijn veiliggesteld als oudedagsreserve

Het heetste hangijzer daarbij is dat het opgebouwde pensioen moet zijn veiliggesteld als oudedagsreserve en niet moet worden beschouwd als vermogen, want dan raken de verzekerden hun pensioen kwijt als zij in de bijstand raken of failliet gaan.

Op 19 december praten de organisaties daarover met staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en minister Weekers van Financiën. Wij zien nog niet hoe die daarmee akkoord zouden kunnen gaan als het geen verplichte regeling mag worden.

Familiebedrijven

Interessant voor het midden- en kleinbedrijf was de presentatie van een onderzoek naar goed bestuur bij familiebedrijven. Op een symposium van Hogeschool Windesheim bleek dat steeds meer familiebedrijven ertoe overgaan een raad van advies in te stellen.

Lector Ilse Matser vertelde dat zij door haar onderzoek overtuigd is geraakt van de toegevoegde waarde van deze bestuursvorm. Als vervolg lanceert de hogeschool dan ook een initiatief voor bedrijven die zich daar nader op willen oriënteren, samen met de Rabobank en de Kamer van Koophandel.

Beeld:
Opening van Piccolini door Pietro en Hetty d’Andrea (foto: Ferdy Damman)