Wat is een Gouden Film nog waard?

02-12-2013 17:01

Het zal een kwestie van dagen, of misschien zelfs wel uren, zijn voor Mannenharten een Gouden Film krijgt omdat 100.000 Nederlanders de film in de bioscoop zagen. Daarmee komt het aantal Gouden Films dit jaar al op zestien, terwijl de releases van kanshebber BROs Before HOsSoof en Mees Kees Op Kamp voor de komende twee weken nog op de rol staan. Een dikke verbetering van het record is dan ook in zicht, waardoor de vraag rijst wat de prijs nog waard is.

De Gouden Film is een initiatief van het Nederlands Film Festival (NFF) en het Nederlands Fonds voor de Film (NFVF) en wordt sinds september 2001 uitgereikt. Ik Ook Van Jou was tijdens het Slotgala van het NFF dat jaar de eerste film die de award ontving, toen nog voor 75.000 bezoekers. Begin 2003 werd “vanwege doorslaand succes” besloten deze grens te verhogen naar 100.000. De organisatie paste de richtlijnen aan omdat “in slechts anderhalf jaar tien keer Goud in ontvangst werd genomen”.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en behaalt vrijwel iedere grote Nederlandse publieksfilm de gouden status. In 2011 en 2012 kregen vijftien Nederlandse producties een Gouden Film, waardoor de vraag gerechtvaardigd is of tien jaar na die laatste aanpassing de grens niet opnieuw (fors) verhoogd moet worden. Want wat is nog de waarde van de Gouden Film, wanneer deze zo makkelijk en door zoveel films verkregen wordt?

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>