Politiek

We geven niet meer om ontwikkelingssamen-werking

05-12-2013 13:16

Voor het eerst in de geschiedenis laat Nederland de 0,7 procent-norm los. Het jaar 2014 wordt een historisch dieptepunt op het gebied van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Zelfs 0,7 procent van ons nationaal inkomen kan er niet vanaf.

Het wordt allemaal te duur volgens het kabinet. We zitten in een crisis, dus we gaan bezuinigen op dit punt. Dat is een behoorlijke ommezwaai met een aantal maanden geleden. Toen nog was het minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans die het een morele plicht noemde om arme mensen te blijven helpen. Hij verwoordde het als volgt:

“Ontwikkelingshulp voor arme landen tot in lengte van jaren nodig. Hulp is noodzakelijk om arme landen over een drempel te helpen zodat ze op eigen kracht verder kunnen.”

Een aantal maanden later is de koers radicaal veranderd. Geheel verwonderlijk is dat niet. Coalitiegenoot VVD ziet het namelijk anders. In 2012 waren het Stef blok, fractievoorzitter van de VVD, en Ingrid de Caluwé, woordvoerder ontwikkelingssamenwerking van de VVD, die het niet gek vonden om 3 miljard euro van de begroting voor ontwikkelingssamenwerking van de begroting af te halen. De kernvraag van de VVD was de volgende:
‘Waarom die 0,7 procent? Omdat dat een internationale afspraak is? Als naast Nederland slechts vier landen zich houden aan de internationale norm van 0,7 procent, is de ‘norm’ een uitzondering. Waarom dan toch? Omdat hulp een ‘morele plicht’ is?’
Wat was het antwoord? Dat ontwikkelingssamenwerking geen kerntaak is van de Nederlandse overheid. Het is volgens de VVD alleen bij rampen en oorlogen logisch dat ook de Nederlandse overheid noodhulp verstrekt.

Nu zitten we dus met die begroting voor ontwikkelingssamenwerking. Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat GroenLinks tegen deze begroting gaat stemmen. Voor het eerst in de geschiedenis gaat deze partij de begroting niet steunen. GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik schrijft in de Volkskrant dat hij dit met pijn in zijn hart gaat doen:

“Nederland is met de nieuwe bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking door de bodem gezakt”.

Het gebeurt niet vaak dat ik het met GroenLinks eens ben, maar dit keer sta ik hier volledig achter. Wanneer deze begroting er toch door komt zijn we inderdaad door de bodem gezakt.

Naastenliefde

De gevolgen van de financiële crisis mogen we niet afwentelen op de allerarmsten. De crisis mag nooit als excuus gelden om deze mensen niet meer bij te staan. We hebben als Nederlanders de taak om de allerarmsten te helpen. Het mag ook geen excuus zijn dat we nog slechts één van de vier landen zijn die zich hier aan houden. Juist omdat we er ons aan houden kweekt het zoveel goodwill. Als laatste hebben wij ook de morele plicht onze naasten te helpen. Naastenliefde is een groot goed.

Mijn hoop is dat meer partijen zich bij GroenLinks aansluiten. Het is een schande dat de VVD, PvdA en het CDA deze motie wel willen steunen. Vooral van het CDA, waar toch de letter ‘C’ in staat, valt dat tegen.

Nu maar hopen dat de andere partijen niet met deze trend meegaan en dat ontwikkelingssamenwerking belangrijk blijft. Juist Nederland moet een blijvend geluid vóór ontwikkelingssamenwerking laten horen.

@IkLaurens