Leven

Linkshandigen aller landen, sta op tegen discriminatie!

05-12-2013 12:14

Het grote woord moet er nu echt uit. Nederland is extreemrechts. Linkshandigen worden gediscrimineerd door de rechtshandigen met hun right-hand rule.

Ook ik ben slachtoffer van deze rechtshandige meerderheidscultuur, die aan linkshandigenpesten doet. Het begon al op de lagere school, toen ik niet kon knippen met een rechtshandige schaar. De kleuterjuf vond dit stom. In groep vier moesten we schrijven met een vulpen en omdat het Nederlands van links naar rechts gaat zat mijn schrift vol met vlekken omdat ik met mijn hand over de nog niet opgedroogde inkt ging. Ik heb er nu nog trauma’s van.

Poststructuralistische discoursanalyse

Linkshandigen worden als abnormaal beschouwd in deze rechtshandige maatschappij. Er is sprake van een rechtshandig paradigma. Rechts is goed, links is fout. De wijzers van de klok bewegen zich in rechtse richting, we schudden elkaar de rechterhand en rechtse partijen verdedigen de status quo. Links gaat tegen de stroom in, is non-conformistisch en in wezen revolutionair. Het hebben van twee linkerhanden wordt bovendien als een vloek van moeder natuur beschouwd. Daarom moeten we, door middel van een poststructuralistische discoursanalyse, dit rechtse paradigma deconstrueren en ontmaskeren. Alleen dan zien we wie de rechtshandige werkelijk is: een right-hand supremacist.

Linkshandigheid wordt gedemoniseerd sinds de oude Romeinen. Die vonden links maar zwart(!) en sinister. Mensen met een linkshandige geaardheid werden eeuwenlang in de spreekwoordelijke kast opgesloten. Velen werden gedwongen om rechtshandig te leren schrijven. Sommige right-hand supremacists beschouwden linkshandigheid als een ziekte waarvan je kon genezen. Anderen waren milder en vonden dat je wel links mocht zijn maar het niet mocht doen. Maar ook zij wezen linkshandigheid ondubbelzinnig af: Waarom zou een praktiserende linkshandige beter zijn dan een dief?

Bart Smit-folder

Gelukkig zijn de ergste excessen van onze rechtshandige dictatuur teruggedraaid. Nederland heeft echter nog steeds te maken met een structureel dexterisme. Pauw & Witteman nodigen veel vaker rechtshandige mensen aan tafel en in de folder van Bart Smit staat alleen maar rechtshandig speelgoed. Deze rechtshandige framing heeft als gevolg dat linkshandigen hun linkshandige geaardheid vaak niet op hun CV zetten, vermoedelijk omdat ze bang zijn om die reden te worden afgewezen bij sollicitaties.

Machtsstructuren moeten worden ontmaskerd. Rechts is natuurlijk niet beter dan links. Grote genieën als Goethe, Einstein en Lady Gaga waren ook links. Zonder links geen Faust, de relativiteitstheorie en Bad romance.
Daarom: Linkshandigen aller landen verenigt u! Amandla!

 

 

My momma told me when I was young
We are all born superstars
She rolled my hair and my lipstick on
In the glass of her boudoir

“There is nothing wrong with lovin’ “who you are”
She said: “cause He made you perfect, babe”
“So hold your head up girl, and you go far,
Listen to me when I say”

I am beautiful in my way,
’cause God makes no mistakes
I’m on the right track, baby
I was born this way

Don’t hide yourself in regret,
Just love yourself as he said
I’m on the right track, baby
I was born this way

Bovenstaande tekst was zuiver satirisch bedoeld. De auteur wilde niemand bewust kwetsen. En al helemaal geen Chinezen ofzo.