Media & TV

Dijkgraaf dm’t met…Phaedra Werkhoven

06-12-2013 12:18

De Groene Amsterdammer. De Volkskrant. Normaal gesproken staan die twee fossielen op je cv garant voor hangende mondhoeken en uitgroei op je hoofd. Zo niet bij de toekomstige hoofdredacteur van Opzij – als WPG die verliespost tenminste verkocht krijgt. Toekomstige hoofdredacteur van Opzij? Ja! Daar moet eens een léuke vrouw aan de macht! @jndkgrf DM’t met…@phaedrajanine. 

Fee! Je gaat naar Opzij!

“Ze zeggen het, Jan, ze zeggen het.”

Wat deed @mrsvanderlinden eigenlijk verkeerd?

“Ze maakte er een gortdroog blaadje van vol tuinbroeken, hoofddoeken en andere hoofddeksels. En ook heel veel vrouwen die heel ver weg heel veel bijzondere dingen deden.”

Je las het nog wel?

“Beroepshalve. Maar er was een tijd dat het anders was.”

Wat deed ze goed?

“Ehhhh… Misschien veel voor de BV Margriet van der Linden. In het blad kan ik het niet bedenken. Ze killde de meest succesvolle rubriek!!! De Meetlat, die las ik als eerste.”

Waarom deed ze dat?

“Omdat ze dat typisch Cisca Dresselhuys vond en ze niet wilde dat haar voorgangster die rubriek bleef maken. Heb ik gehoord. Maar ze is wel het boegbeeld van een bepaalde stroming vrouwen en dat deed ze goed.”

Welke stroming dan?

“Tja, ik denk dat er wel vrouwen zijn die Margriet als boegbeeld geweldig vonden omdat ze op belangrijke plekken wel haar zegje deed. En het is natuurlijk top dat ze Zomergasten mocht doen. Dat soort dingen deed ze wel goed, hoor.”

Hoe ga je het blad redden?

“Lieve schat, Opzij is dood. De stekker gaat er uit. En indien niet, dan liggen de kaarten een stuk anders dan een jaar geleden.”

Dood door Margriet?

“Het lijkt me wel dat ze een aandeel in het sterfproces heeft gehad, ja. Maar kan het ook over iets leuks gaan?”

Ja hoor. Je gaat dus helemaal niet naar Opzij?

“Ik zie het niet gebeuren. Als De Groene Amsterdammer Opzij overneemt, mag Teun Gautier me wel bellen. Ik was wel in gesprek met WPG over Opzij. Misschien wil Teun wel een tuinbroek in plaats van iemand zoals ik, een glossy dame met inhoud, bedoel ik.”

Wie is je voorbeeld?

“Oeps. Die heb ik niet. Ik ben wie ik ben en ik doe wat ik kan. Ik kijk nooit op tegen anderen. Ik blader wel vol genoegen door de Amerikaanse Oprah en denk dan: wow, wat een vrrrraaaaauuuwww. Maar dat ze geen kinderen heeft vind ik een minnetje.”

Is kinderen hebben een plus??? Even Ebru Umar bellen.

“Joh, zeik niet. Ik kijk daar naar. Zeker als vrouwen op een toppositie zitten. Als ik ze niet gehad had, had ik andere keuzes gemaakt. Iemand die geen kinderen heeft, kan full focus voor een carrière gaan. Dat snap je toch wel?”

Welke keuzes had je dan gemaakt?

“Nog steeds in de journalistiek, maar dan kun je bijvoorbeeld naar het buitenland. Niet dat ik het prefereer, voor mij was dit leven met deze keuzes prima.”

Je wilde het over leuke dingen hebben. Coke en sex doen? Jij hebt bij Volkskrant Magazine namelijk onder Barbara van Beukering gewerkt. Erg?

“Ja, ik vond het na een start die best oké was behoorlijk erg. Ik denk dat ik niet geheel voldeed aan het verwachtingspatroon toen ik na drie maanden zwanger werd. Vanaf dat moment was ik lucht, namelijk.”

Is het waar wat ze over haar zeggen?

“Wat zeggen ze dan?”

Dat ze zich omhoog neukte.

“In de tijd dat ik er werkte, gingen daar veel geruchten over ja. En er werd veel besmuikt gegrinnikt. Maar je komt niet zo ver als je niet ook wat kan.”

Dat van die coke heb je wel zelf gezien?

“Nee, want ik kwam niet op de feestjes. Ik was zwanger, weet je nog! Ik heb trouwens geen rekeningen te vereffenen. Ik was lucht voor haar nadat ze me eerst had binnengehaald als best friend forever. That’s all.”

Zelf die enkele keer dat je niet zwanger was weleens coke genomen?

“Nee, ik hou alleen van verdovende middelen. Vooral het wijninfuus is befaamd. En twitteren, dat heeft ook een verdovende werking. En in tijdens van stress wil ik nog weleens een sigaret opsteken.”

Wat is je droombaan?

“Dat vind ik zo moeilijk. Het medialandschap verandert gewoon te snel.”

Oh, ik dacht het hoofdredacteurschap van Hoevrouwendenken.nl.

“Ja, leuk hè? Een nieuw online dingetje met drie andere leuke vrouwen, Suus Ruis, Marije Veerman en Miss Pointwood. Van vrouwen voor mannen. Je kent het concept vast wel.”

Pauw en Werkhoven?

“Ik wil de nieuwe Sonja Barend worden, dat was altijd mijn droombaan, haha! Pauw en Werkhoven kan ook. Dat ik daar niet eerder op kwam! Mariëlle Tweebeke vind ik ook top. Dat wil ik ook!”

Wat verdient de baas van Fabulous Mama?

“Veel. Hoeveel precies gaat je geen zak aan.”

En niet eens een auto van de zaak?

“Nee, een OV van de zaak. Joepie!”

Wat een armoe!

“Daar is het laatste woord nog niet over gesproken.”

Hoe belandt een mens trouwens in Brummen?

“Dat vraag ik me nog dagelijks af.”

Hoort een Phaedra Werkhoven niet gewoon in een stad?

“Ja, Phaedra Werkhoven wil dolgraag naar een stad. Maar Phaedra Werkhoven heeft vier kinderen die dat niet willen en een man die dat niet wil.”

Hoe sta jij tegenover artikel 147?

“Pardon?”

Heb je wel Google?

“Ah, godverdomme! Ik maak me er niet druk om, ik vloek niet.”

En ben je lid van de borstvoedingsmaffia?

“Nee, ik haat het. Moeders die andere moeders dingen opdringen vind ik eng.”

Hoe moeten we jou politiek gezien plaatsen? Keurig groen links van het midden?

“Ik ben politiek gezien compleet in de war, weet je dat? Ik was altijd GroenLinks, toen ik Femke nog leuk vond. En vorig jaar stemde ik PvdA!”

Heeft Femke Halsema jou ook al geblockt?

“Nee. Of ik moet het niet gemerkt hebben.”

Waarom is ze niet leuk meer?

“Omdat ze onwijs snel op haar tenen getrapt is. Iedereen die het waagt kritiek te hebben, krijgt de wind van voren. Ik dacht oprecht dat ze leuk was. Maar niet dus. Bah.”

Wie is echt de grootste schoft die je kent?

“Ik ken geen echte schoften; ik ga niet om met gajes.”

Sylvie of Raffie?

“Raffie. Raffie komt op mij eerlijker over. En hij is van vleesch en bloet!”

Als ik zeg: Máxima is een golddigger, dan zeg jij…

“Onzin!”

Ze valt op dik en niet zo slim?

“Zou kunnen toch?”

Heeft Edwin de Roy van Zuydewijn gelijk over het Koninklijk Gajes?

“Ik geloof hem.”

Wat komt er op je graf?

” ‘Geliefd, geleefd, geweest’. En hopelijk een grafsteen.”

Tenslotte: @jndkgrf?

“Mijn zielemaaTTTT!!”